IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия се намесва, за да подпомогне жилищния пазар

Планира се емисия обезпечени от държавата ипотечни облигации за облекчаване на кредитирането

10:01 | 29.10.13 г.
Холандия се намесва, за да подпомогне жилищния пазар

Холандия, чиято икономика страда от срива на жилищния пазар, влошен още повече от затегнатите регулации на пазара имоти, планира да емитира обезпечени от държавата ипотечни облигации, за да облекчи кредитирането и да предотврати повторение на кризата от 2008 г., пише Bloomberg.

Банките, пенсионните фондове и холандското правителство миналия месец постигнаха споразумение за учредяването на финансова компания, която ще изкупи от кредиторите част от секюритизираните ипотеки с най-висок рейтинг със средства от обезпечени от държавата ипотечни облигации.

По програмата в рамките на пет години ще бъдат емитирани най-малко 50 млрд. евро с цел облекчаване на зависимостта на кредиторите от капиталовите пазари.

Правителството иска да привлече нови ипотечни играчи и инвеститори на пазара, който все по-често се сочи като един от най-рисковите в Европа заради изключително високите нива на ипотечно кредитиране преди финансовата криза и срива на цените на жилищата с 20%.

Финансовото министерство търси възможности да гарантира, че облигациите няма да изложат данъкоплатците на риск. Освен това, за да осъществи плана си, то трябва да получи одобрение от регулаторните органи в ЕС, за да гарантира, че инициативата не нарушава правилата за държавна помощ.

"Една ясна държавна гаранция по ипотечните облигации би създала по-голяма прозрачност и ликвидност, което на свой ред ще привлече по-широка група инветитори", коментира Харал Бенинк, преподавател по банково дело и финанси в Университета в Тилбург. "Това може да понижи разходите за финансиране на ипотеки и на свой ред да донесе по-евтини заеми за потребителите", допълва експертът.

Великобритания също провежда инициатива за обезпечено от държавата ипотечно финансиране в опит да подпомогне жилищния сектор. Тези мерки за по-сериозна държавна намеса на пазара на имоти се изпълняват въпреки примера на САЩ, които бяха принудени да спасят фирмите за ипотечно финансиране Fannie Mae и Freddie Mac преди пет години на фона на жилищния срив.

Фонс Луте от BlackRock Inc. предупрежава, че подобни програми биха могли да подпомогнат кредитирането, но в същото време има опасност да повишат рисковете за държавата след пореден период на нарастване на жилищните цени.

"Не е сигурно как ще проработи програмата, ако настъпи бум на цените на жилищата", коментира той. "Конструкцията има някои прилики с Fannie Mae и Freddie Mac", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още