IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори в САЩ изтласкват домакинствата от жилищния пазар

Купувачите "на едро" разполагат с достатъчно финансов ресурс и превземат пазарите с висок дял на проблемните имоти

12:38 | 28.10.13 г.
Институционалните инвеститори в САЩ изтласкват домакинствата от жилищния пазар

Покупките на жилища от институционални инвеститори в САЩ са достигнали рекордни нива през септември, а на купувачите в брой са се падали почти половината от всички сделки, съобщава Bloomberg.

По данни на RealtyTrac близо 14% от покупките през периода са били извършени от институции, като под институции се имат предвид купувачи на 10 или над 10 жилища годишно. Продажбите изцяло в брой са нараснали от 40% през август и 30% преди година до 49% - признак, че нарастващите от май насам ипотечни лихви държат някои хора настрана от пазара.

"Както инвеститорите, така и традиционните купувачи се опитват да придобият евтини жилища преди цените да нараснат още повече, но инвеститорите имат преимущството, че плащат в брой и не им се налага да преминават през сложния процес на отпускане на ипотечен заем", коментира Майкъл Хансън, бивш икономист от Федералния резерв, който в момента работи за Bank of America Corp. в Ню Йорк. "Хората на някои пазари са изтласквани заради инвеститорското търсене", допълва той.

Нараства и влиянието на Wall Street на пазара на жилища в САЩ. Най-големите инвеститори, като Blackstone Group LP и American Homes 4 Rent, са закупили общо около 60 хил. жилища в САЩ в опит да се възползват от ниските цени и търсенето на имоти под наем от страна на милиони бивши собтвеници, загубили имотите си заради възбрана.

Blackstone е лидер сред хедж фондовете, компаниите за частен капитал и тръстовете за инвестиции в имоти, набирайки около 20 млрд. долара за покупка на 200 хил. жилища с цел отдаване под наем, след като цените паднаха с 35% от пиковите нива през 2006 г.

Най-големият шанс за печалба е при закупуването на имоти, собственост на банки, които често се продават на едро, твърдят експерти. Около 10% от продажбите в САЩ през септември са били на имоти, иззети чрез процес на възбрана, сочат данните на RealtyTrac.

Най-висок е делът на този вид продажби в Лас Вегас - 21%, следван от калифорнийските градове Ривърсайд и Сан Бернардино - 20%, Кливланд – 19%, и Финикс - 18%.

Атланта е топ пазарът за институционалните инвеститори, на които се падат 29% от всички покупки на жилища там през септември. На второ място се нарежда Лас Вегас с 27%, следван от Сейнт Луис с 25%, Джаксънвил, Флорида, с 23%, и Шарлот, Северна Каролина, със 17%.

В национален мащаб средният месечен наем през второто тримесечие в САЩ е бил 735 долара - рекордно висока стойност. Делът на незаетите имоти под наем е паднал до 8,2% - най-ниското равнище от първото тримесечие на 2001 г. насам.
Средната цена на лошите жилищни имоти, т.е. имоти под възбрана или такива, които вече са иззети от банка, през септември е била 113 хил. долара, или с 41% под средната цена за имоти без тежести (189 хил. долара), според доклада на RealtyTrac.

Инвеститорското търсене на проблемни имоти увеличава цените с темпо, невиждано от бума, приключил в средата на 2006 г. През юли индексът S&P/Case-Shiller, който следи цените на имотите в 20 американски града, е бил с 12,4% над нивата си отпреди година - най-сериозното повишение от февруари 2006 г. насам.

Въпреки че цените на имотите в национален мащаб все още са с 21% под пиковите си нива, масовото изкупуване от страна на инвеститорите ги увеличава в градовете, ударени най-силно от кризата - в Лас Вегас поскъпването е с 27,5%, а в Атланта - с 18,5% през юли на годишна база.

"Жилищният пазар се накланя в полза на разполагащите със сериозни средства институционални инвеститори, особено в градовете, засегнати най-сериозно от възбраните", коментират от RealtyTrac. " Те (инвеститорите) са готови да платят колкото е нужно за даден имот, което изтласква от пазара семействата, търсещи жилище, в което да живеят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още