IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в офиси на водещите европейски пазари продължават да растат

Неусвоените площи обаче растат, което оказва сериозен натиск на наемните нива

13:24 | 24.10.13 г.
Инвестициите в офиси на водещите европейски пазари продължават да растат

Инвестиционната активност на основните офис пазари в Западна Европа продължава да е стабилна и да се развива с възходяща тенденция, докато пазарите на офиси под наем продължават да се свиват, според ново изследване на BNP Paribas Real Estate, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Обемът на инвестиции в бизнес имоти на деветтте водещи пазара в Западна Европа е бил 35,4 млрд. евро през първите три тримесечия на 2013 г. или с 20% над нивата, регистрирани година по-рано. За периода центърът на Париж и всички четири големи града в Германия отчитат среден ръст от 27%.

Инвестициите в офиси в центъра на Лондон през тази година са сходни с нивата от първите девет месеца на 2012 г. Общият оборот възлиза на около 14 млрд. евро. В същото време по-малки пазари като Брюксел, Милано и Мадрид продължават да набират скорост.

В резултат на слабите резултати на пазара на труда търсенето от страна на наемателите в деветте водещи градове обаче ускорява темповете на понижение. Това се дължи основно на сериозния спад в усвояването в централната част на Париж през първите девет месеца на 2013 г. - с 29% на годишна база и доста под средните нива.

Спадът е отражение на липсата на големи сделки в района - тенденция, която се наблюдава и в Брюксел, Милано и Мадрид. За разлика от тези градове Централен Лондон отчита ръст с 36%, докато на германските пазари стабилното представяне продължава.

Комбинацията от ниско нетно усвояване и нетно добавяне на нови имоти гарантира относителна стабилност на дела на неусвоените площи - около 9,2%. Този дял продължава да се свива в централен Лондон и в германските градове, докато в Париж и Милано той се увеличава на фона на освобождаването на използвани офис площи.

Увеличението на неусвоените площи ще предизвика още по-силна низходяща корекция на наемите в тези градове. Преобладаващата ситуация в повечето градове обаче е наемите на първокласните офиси да са без промяна спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още