IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон вече растат с неустойчиви темпове

Търсенето от страна на чуждите инвеститори дава допълнителен тласък на пазара, на който и без това има недостиг на жилища за продан

11:47 | 21.10.13 г.
Цените на жилищата в Лондон вече растат с неустойчиви темпове

Цените на жилищата в Лондон през октомври са се увеличили с неустойчиво темпо на фона на търсенето от страна на чуждестранни инвеститори, които дават допълнителен тласък на един пазар, който така или иначе вече страда от ограничено предлагане на имоти. Това показват резултатите от изследване на Rightmove Inc., цитирани от Bloomberg.

Цените в Лондон са скочили с 10,2%, или с 50 484 паунда, до средните 544 232 паунда.

Според брокери на пазара се наблюдава истинска "треска за купуване", която на практика свива предлагането почти до нула.

От Rightmove отчитат и сезонния фактор на активизиране на пазара след лятното забавяне. През октомври купувачите са се увеличили с 15% спрямо септември, когато бяха намалели с 12%.

В същото време поскъпването през октомври идва след понижението съответно с 2,8% и 1,5% през предходните два месеца, като според Rightmove подобно повишение е "неустойчиво".

Извън Лондон например няма риск от балон, отбелязват от компанията.

В Англия и Уелс жилищата са поскъпнали средно с 1,4% през октомври спрямо септември и с 0,2% на годишна база.

В национален мащаб цените са се увеличили с 2,8% през октомври до 252 418 паунда в сравнение със спада от 1,5% през септември. В сравнение с октомври миналата година увеличението е с 3,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още