IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците обръщат поглед към имотите в провинцията

За първи път от 2,5 години през третото тримесечие е отчетено и поскъпване на луксозните жилища във всички райони на Англия

09:27 | 14.10.13 г. 1
Британците обръщат поглед към имотите в провинцията

Къщите в провинцията на Великобритания отново са на мода, след като от финансовата криза през 2007 г. насам цените им започнаха да изостават от цените в градските райони и особено от цените в Лондон, пише Bloomberg.

През третото тримесечие на тази година цените на именията, фермите и селските вили с оценка над 750 хил. паунда са се повишили с най-бързото си темпо от повече от три години, сочат резултатите от изледване на Knight Frank LLP.

Според Лиъм Бейли, който ръководи отдела за жилищни изследвания в базираната в Лондон агенция за недвижими имоти, причината се крие в икономическия растеж на Великобритания и по-широкото доверие в жилищния пазар.

Миналата седмица британското правителство даде началото на втората фаза на програмата "Помощ за покупка", която предлага гаранции по ипотеки и позволява покупки на жилища с първоначална вноска само от 5%.

Първата фаза, която започна през април, осигуряваше безлихвени кредити на купувачи на новопостроени жилища. Програмата допринесе за засилването на жилищния пазар, въпреки че 2/3 от 31 икономисти, анкетирани от Bloomberg, я определят като лоша политика.

"Помощ за покупка" очевидно е катализатор, който стимулира хората", коментира Бейли. "Схемата засилва апетита за навлизане на пазара и то не само при купувачите на по-евтини жилища", допълва той.

През юли на Острова са теглени общо 3 900 заема за покупка на жилища на стойност над 500 хил. паунда, което е най-високото ниво от септември 2007 г, според данни на Съвета на ипотечните кредитори. По-висока е и готовността за отпускане на кредити с по-голямо съотношение между размера на заема и стойността на имота, според Хенри Найт от Springtide Capital Ltd.

Индексът на Knight Frank на цените на първокласните жилища, базиран на данни от британските клонове на фирмата, показва, че те са нараснали с 0,8% през третото тримесечие спрямо предходното. На годишна база покачването е с 0,4%. В показателя са включени големи имоти върху обширни парцели, ферми, които обикновено са с шест спални и няколко акра земя, и вили, които са с четири спални и прилежащ парцел.

Въпреки че търсенето на имоти в близост до Лондон е най-силно, за първи път от 2,5 години през третото тримесечие е отчетено и поскъпване на луксозните жилища във всички райони на Англия, сочат данни на Savills.

"Това е поледният шанс да се купува, преди запасите да намалеят, а цените наистина да започнат да се покачват", коментира Йоланда Барнс от лондонската агенция за недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Това е поледният шанс да се купува, преди запасите да намалеят, а цените наистина да започнат да се покачват"--------------------------------------------------------------Ами всичко върви по план! ... леееко позакъснява или аз го бях сметнал по-рано с около 3м да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още