IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как парализата на американското правителство засяга новите ипотеки?

Проблеми с доказването на доходите и усложнени процедури ще натежат на отпускането на нови кредити

12:45 | 11.10.13 г. 2
Как парализата на американското правителство засяга новите ипотеки?

При нормални обстоятелства купувачите на жилища биха се надпреварвали да получат по-ниски ипотечни лихви, но на фона на парализата на американското правителство несигурността е достатъчно силна, за да накара потребителите да се въздържат докато чичо Сам отново не заработи, пише Forbes.

Част от тази несигурност на ипотечния пазар и спирането на правителството е свързана с реални факти, но има и елементи, които са по-близо до художествената измислица.

"Ако погледнем пазарите, ипотечните лихви наистина се поколебаха, но движението не бе толкова мащабно, както очакваха някои", коментира Дейвид Хол, президент на Shore Mortgage - компания за ипотечни услуги от Мичиган.

"Спирането на правителството се случи в изклчително лош момент, тъй като продажбите и строителството на нови жилища се съживяват и още несигурност не е това, от което имаме нужда", допълва той.

На фона на несигурността обаче могат да се посочат четири начина, по които парализата на държавния апарат влияе върху ипотечния пазар:

Понижение на лихвите

Ипотечните лихви се движат паралелно с посоката на икономиката. Ако банките и ипотечните кредитори смятат, че икономиката се забавя, което вероятно ще се случи, ако спирането продължи по-дълго време, те ще понижат лихвите, за да привлекат повече клиенти.

По-малък шанс за субсидиран кредит

За потребителите, които чакат заем от Федералната жилищна администрация (FHA), вероятно ситуацията ще се усложни. Одобряването на ипотеките със сигурност ще се забави, докато агенцията не работи, дори и да продължи да осигурява други услуги на населението. Причината е, че за всеки заем от FHA фирмите за ипотечно обслужване трябва да получат номер от агенцията, преди да бъде направена оценка на жилището. Ако FHA не работи, тези номера не се обработват.

Проблеми с доказването надоходите

Друга последица от парализата на правителството е невъзможността на ипотечните фирми да проверяват доходите на даден кандидат за ипотека чрез проверка на данъчната му декларация. Ако служителите на Агенцията за приходите (IRS) са си у дома, този процес на практика е замразен.

Отслабване на пазара

В Американската дирекция за жилищно и градско строителство, която управлява FHA, през тази седмица на работа ходят само 337 от общо 8709-имата служители. Колкото по-дълго продължи тази ситуация, толкова повече проблеми ще възникнат на жилищния пазар. Възможен е спад на продажбите и обрат на тенденцията към засилване на пазара, която се наблюдава напоследък.
Ако трябва да се направи обобщение на ситуацията, ипотечният пазар до голяма степен ще продължи да работи по време на спирането на работата на правителството, а купувачите дори могат да получат бонус, ако лихвите продължат да падат.

Това в никакъв случай не е перфектен сценарий, но за купувачите, продаважите и агентите на недвижими имоти той със сигурност е преодолим.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
от *** (-) ЧАКАМ отговор! - нека ми обясни, освен "копнежа" за собствена свобода, какво я монивира да мисли че не съм прав? и изобщо, как може копнеж да осъжда мислене изхождащо от проверка на резултат?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Всички изброени фактори са вярни, но не са определящи, защото най-важния определящ пазарите в САЩ фактор /и не само!/ и в частност пазара на недвижимите имоти, който никога не се споменава свободно, засягайки свободността на пазара е изтърван!ФЕД може да направи винаги РЕЗУЛТАТА напълно обратен, на единственото видно и допускано възможно според сумата на всички други фактори заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още