IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният бум в Китай достигна и гробищата

Цените на местата за вечен покой растат стремглаво през последните години, правителството субсидира „морските“ погребения

14:10 | 13.10.13 г.
<p>
	Имотният бум в Китай достигна и местата за вечен покой. Снимка: Ройтерс</p>

Имотният бум в Китай достигна и местата за вечен покой. Снимка: Ройтерс

Всички знаят, че пазарът на имоти в Китай е нагорещен, пише онлайн изданието International Business Times. На фона на високото търсене от страна на богати китайци, желаещи да инвестират и строят както бизнес, така и жилищни имоти, в съчетание със свиващото се предлагане на земя, се покачват и цените на един различен вид парцели - гробищните места.

Според тайванското издание Want China Times само за шест години цената на един гробищен парцел в североизточната китайска провинция Харбин се е повишила четирикратно - от 8000 юана (1300 долара) до около 30 000 юана (3800 долара).

Малко по-на юг поскъпването става още по-голямо. В Циндао, известен крайбрежен град в провинция Шандун, местата за вечна почивка за по 30 000 долара се смятат за истинска далавера, като цените на по-добрите започват от 50 000 юана (8000 долара)/кв. м.

Всички знаят, че Китай има огромно население от 1,3 млрд. души. Огромен обаче е и броят на хората, които си отиват от този свят. Според данни на министерството на гражданските дела всяка година в страната умират по около 9,3 млн. души.

При това темпо до 10 години всички гробища ще бъдат пълни. Техният брой е около 3000 в сравнение с над 50 000 в САЩ.

Всъщност търсенето на гробищни парцели е толкова голямо, че проблемът вече се превърна в център на корупционен скандал. Местните медии публикуваха информация, че в провинция Гуандун държавен служител е изкарал над 300 млн. юана (48 млн. долара), като е продал незаконно 8000 парцела, предназначени за местни жители на хора на лица, живеещи извън определения район.

Една погребална фирма планира да се възползва от бума, за да се листва на борсата. Базираната в Шанхай Fu Shou Yuan Group, която управлява гробища в няколко града на Китай, планира първично публично предлагане (IPO) за 200 млн. долара в Хонконг, като дори е получила подкрепа от американската компания за частен капитал Carlyle Group, която е един от основните ѝ акционери.

С капитала Fu Shou Yuan се надява да купи допълнително земя и да инвестира в разширяването на доходоносния си погребален бизнес.

Не е ясно дали правителството ще излезе с нови регулации, които ще позволят отпускането на повече земя за строителство на гробища. Властите обаче предлагат алтернативи на традиционните погребения в гробищни паркове.

Те стимулират семействата да планират морско погребение, което в момента е субсидирано, или пък да изберат кремация и да разпръснат прахта на покойниците в специално предназначени за тази цел градини.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още