IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските градове са хит сред инвеститорите в бизнес имоти

За първи път най-голямата икономика в Европа заема 5 от 10-те водещи места по инвестиции в сегмента

11:20 | 04.10.13 г.
Германските градове са хит сред инвеститорите в бизнес имоти

За първи път Германия присъства с 5 града в класацията на CBRE на 10-те водещи дестинации за инвестиции в бизнес имоти в Европа, съобщава онлайн изданието Property EU.

Въпреки че активността на купувачите от страни извън Европа се е засилила през първата половина на 2013 г., инвестициите в бизнес имоти продължават да са концентрирани в малък брой европейски градове.

Зрелите пазари Лондон и Париж остават водещи по дял от пазара и се класират съответно на първо и второ място, а Москва се нарежда трета.

Високият интерес от страна както на международни, така и на местни инвеститори, засилва активността в няколко градове в Германия, като Дюселдорф (+210%), Франкфурт (+72%), Хамбург (+72%) и Берлин (+24%) отчитат сериозен ръст спрямо същия период на 2012 г. Мюнхен (+2%) остава предпочитана дестинация за инвестиции в Германия и един от най-популярните градове в Европа като цяло.

През последните години германските инвеститори са силно фокусирани върху родния си пазар, като през първата половина на 2013 г. тази тенденция се засилва - 76% от придобиванията, осъществени от германски инвеститори в Европа, са на местния пазар (спрямо 53% през 2007-2009 г.).

Броят на чуждестранните купувачи на германския пазар също нараства, като от началото на тази година в Германия са осъществени сделки от инвеститори от 21 различни държави. Особено голям е делът на чуждестранните инвестиции във Франкфурт (39% от общия обем).

"След големите инвестиции от американски и корейски инвеститори в германски имоти очакваме межунароният интерес да се задържи. В момента азиатски суверенни фондове и институционални инвеститори активно търсят нови възможност отвъд техните граници, като особено силен е интересът от страна на китайските застрахователни фондове", коментира Фабиан Клайн от CBRE в Германия.

"Германските имоти са атрактивно предложение за инвеститорите, търсещи международни пазари, които съчетават привлекателни нива на доходност, съчетани със стабилност и прозрачност", допълва той.

Лондон и Москва се открояват като градовете с най-голям дял на трансрегионалните инвестиции, като над 60% от всички сделки там са осъществени от купувачи извън Европа. Това повишение е сериозен двигател на пазара.

През първата половина на годината на чуждестранните купувачи се падат 28% от всички сделки в Европа в сравнение с 22% през 2012 г., показват данните на Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още