IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Axa отделя подразделението си за частен капитал

Служителите на звеното ще притежават 46 на сто от акциите

15:36 | 30.09.13 г.
Axa отделя подразделението си за частен капитал

Axa Private Equity - поделението за управление на фондове за 32 млрд. евро, ръководено от ветерана в бранша Доминик Сенекер, обяви, че се отделя от френския застраховател, съобщи Financial Times.

Axa планира да намали дела си в бизнеса, който по-рано държеше изцяло, до 21%. Служителите на компанията ще станат собственици на 46% от акциите, а останалият дял ще бъде разпределен между други инвеститори.

Сенекер ще притежава около 10% от акциите, а Assurances du Credit Mutuel ще придобие 13%. Заможни френски фамилии ще държат около 20% от базираната в Париж компания.

Делът на Axa е по-малък от първоначално планирания поради силното търсене от страни на служителите, обяснява Сенекер.

Преобразуването е поредният знак за това как по-строгите регулации след финансовата криза карат финансовите институции да отделят поделенията си за частен капитал, за да концентрират капитала си върху по-стратегически дейности.

В края на 2011 г. например ръководството на поделението за частен капитал на Barclays го придоби и в момента то работи под името Equistone. Credit Suisse също продава бизнеса си с фондове за частен капитал.

Сделката с Axa оценява новата фирма на 510 млн. евро. Axa се е ангажирала да вложи в дружеството до 4,8 млрд. евро до 2018 г.

Компанията, която е една от най-силно диверсифицираните в Европа, скоро ще обяви затварянето на фонд, предназначен за изкупувания в Европа, който до момента е набрал около 2,5 млрд. евро, твърдят добре информирани източници.

Тя също се опитва да набере до 1 млрд. евро под формата на външно финансиране за частен дългов фонд и се подготвя да набере 7 млрд. евро за дружество, чиято цел ще бъде да изкупува дялове в компании за частен капитал от банки, подложени на натиск да увеличат капитала си.

Фирмата, която е кандидат-купувач за 20% от италианския дизайнер Versace и подкрепя придобиването на Club Med за 557 млн. евро, разполага и с между 1,5 и 2 млрд. евро за миноритарни инвестиции в големи компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още