IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкуренцията на пазара за лоши активи се засилва

В момента има много повече капитал, отколкото предлагане, според анализатор

13:32 | 30.09.13 г.
Конкуренцията на пазара за лоши активи се засилва

Нарастващата конкуренция на пазара на „лоши“ активи предизвиква известна доза умора сред инвеститорите поради дългото време и многото пари, които се харчат за дю дилижънс, твърдят експерти, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Ари Даниелсон, управляващ директор на компанията за обслужване на кредити Reviva Capital, твърди, че все повече играчи загърбват търговете и търсят възможности да си осигурят подобни продукти чрез други методи.

"Като цяло в момента има много повече капитал, отколкото предлагане", коментира Даниелсон. "Всеки, който се надява, че в краткосрочен план ще потекат реки от сделки, ще бъде разочарован", допълва той.

Експерти са съгласни, че най-добрият начин за достъп до продукт е директен контакт с банките и проява на интерес към придобиване на конкретни заеми.

"Има много ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти (CMBS) от 2007 и 2008 г., които често се предлагат за до 500 млн. евро и продължават да се държат от първоначалния обезпечител на кредита. Един интелигентен начин за достъп до продукта е да се опитате да придобиете една от тези позиции, като разговаряте с банката и стартирате двустранни преговори", отбелязва Джос Шорт, основател и изпълнителен президент на Internos Global Investors.

В същото време обаче много евентуални продажби на съществуващи ипотечни деривати се осуетяват от ниските стандарти на документацията. Инвеститорите често не знаят каква е позицията на отсрещната страна, преди да придобият книжата или пък нямат достъп до условията на междукредиторското споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още