IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай удвоява такса върху сделките с имоти в опит да охлади пазара

Според властите целта на мярката е да се предотвратят внезапни скокове на цените

10:57 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според някои експерти мерките може би няма да спрат спекулациите с непостроени имоти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според някои експерти мерките може би няма да спрат спекулациите с непостроени имоти. Снимка: Ройтерс

Дубай удвоява размера на таксите за регистрация на имоти в опит да ограничи спекулациите на фона на възникващите опасения за зараждане на балон на местния имотен сектор, пише Financial Times.

Увеличението от 2 на 4% за всички сделки с имоти, с изключение на промишлените, влиза в сила на 6 октомври. То е най-сериозният регулаторен ход за охлаждане на пазара до момента. През последните шест месеца имотите в Дубай са поскъпнали с 30%.

Според властите целта на мярката е да се предотвратят внезапни скокове на цените и да се ограничат спекулациите, които вредят на пазара.

Бързата препродажба на все още непостроени имоти бе една от характерните особености на предишния имотен бум в Дубай, който приключи със срив през 2008 г., когато цените паднаха с 60%.

Някои анализатори обаче са на мнение, че въпреки, че ще успокоят пазара като цяло, мерките може би няма да спрат спекулациите с непостроени имоти, тъй като регистрационните такси се плащат едва при завършването на строителството. 

Новината за повишението на регистрационните такси идва в момент, в който правителството обяви, че обмисля още регулации с цел предотвратяване на пореден цикъл на бум и срив.

Икономиката на Дубай отчете силен ръст през последната година заради търговията, туризма и транспорта, а Емирството се очерта като убежище от регионалните вълнения.

Цените на имотите се възстановиха, след като купувачи от арабския свят, Южна Азия и бившия Съветски съюз започнаха да придобиват апартаменти и вили. Консултантската агенция за недвижими имоти Cluttons казва, че цените са се повишили с 30,6 на сто през последните шест месеца, водени от 34%-то покачване на стойността на апартамента.

В популярния квартал Dubai Marina стойности на имотите са се повишили с 39,3% от най-ниското им пазарно ниво, постигнато през третото тримесечие на 2011 г., но остават с 31,1% под пика от 2008 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още