IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай готви регулации, за да предотврати балон на пазара на имоти

До края на годината централната банка на ОАЕ ще е готова с пакет от мерки за ипотечното кредитиране

15:56 | 25.09.13 г.
Дубай готви регулации, за да предотврати балон на пазара на имоти

 

Правителството на Дубай работи по нови правила, целящи да защитят местния пазар на недвижими имоти и да предотвратят евентуалното прекомерно повишение на цените, което би могло да доведе до нов срив, съобщава Ройтерс.

Спукването на балона в имотния сектор през 2009-2010 г. срина цените с над 50%. Пазарът се възстановява силно от началото на тази година, като цените на апартаментите вече са с 20% над нивата от миналата година. В тази ситуация Международният валутен фонд (МВФ) вече предупреди за опасност от още един балон в сектора.

"Не ние създадохме балона, това беше една глобална криза. Предизвикателствата пред сектора на имотите вече приключиха", заяви шейх Ахмед бин Саед ал-Мактум, президент на Върховния финансов комитет на Дубай. В същото време той допълни: "Работим по собствени регулации. Понякога не смятам, че високите цени на имотите са нещо добро. Не искаме Дубай да се превърне в скъп град".

Шейх Ахмед не разкри подробности за предложените регулации.

Миналата година централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се опита да въведе ограничения за ипотечното кредитиране в опит да предотврати още един балон, но се отказа от тях, след като банките се оплакаха, че бизнесът им ще пострада.

В момента централната банка преговаря с банките за пакет от мерки, които се очаква да бъдат обявени до края на тази година. МВФ обаче заяви, че тъй като по-голямата част от покупките в ОАЕ се извършват в брой, а не с ипотеки, ипотечните правила ще трябва да бъдат съпроводени и с други мерки.

Ако цените продължат да нарастват, подходяща стъпка би било въвеждането на такси върху дейността на пазара на недвижимите имоти, заяви шефът на мисията на МВФ в ОАЕ Харалд Фингър.

Бизнес успехът на Дубай обаче до голяма степен се дължи на ниските данъци, така че не е ясно дали емирството би било склонно да възприеме подобна стъпка - особено ако останалата част от ОАЕ не предприеме подобни политики, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още