IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се инвестициите от Северна Америка на европейския пазар на търговски площи

Северноамериканските инвеститори предпочитат търговските центрове, насочват се предимно към Великобритания и Русия

11:09 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Засилват се инвестициите от Северна Америка на европейския пазар на търговски площи

Значително са нараснали инвестициите от Северна Америка в европейския сектор на търговските имоти през първото полугодие, отчитат от консултантската компания CBRE.

Общият обем на инвестициите в търговски имоти за периода януари-юни е нараснал със 17% на годишна база до 15 млрд. евро. От тях обемът на вложенията на северноамерикански инвеститори достига 1,6 млрд. евро, сочат данните на компанията.

Те са фокусирани върху пазарите във Великобритания и Русия, но са осъществили някои значими сделки и в Германия и Франция.

През последните 18 месеца сделките с търговски имоти, осъществени от инвеститори от Северна Америка, достигат рекордни нива. Първата половина на тази година не е изключение от тенденцията - Morgan Stanley финализира покупката на Metropolis Centre в Москва, което е и най-голямата сделка за полугодието в Европа.

„Северноамериканските инвеститори предпочитат сектора на търговските имоти, което съвпада с техните предпочитания да инвестират в мащабни проекти. Шопинг центровете формират 75% от всички транзакции, които те са осъществили през първото полугодие. Това рязко контрастира на поведението на инвеститорите от Азия и Близкия Изток, които предпочитат първокласните площи по търговските улици“, коментира Ирина Пилипчук от звеното на CBRE за пазарни проучвания в Европа, Близкия Изток и Африка.

Апетитът на северноамериканските инвеститори за търговски площи в Европа преминава отвъд директните инвестиции. Американски фонд мениджър например е на финалната права на преговорите за поглъщането на един от най-големите европейски строители на търговски центрове, посочва се в доклада.

Данните на компанията показват още, че през първото полугодие Великобритания и Германия са успели да привлекат най-голям дял от общия обем инвестиции в търговски имоти, следвани от Централна и Източна Европа като цяло. Водещ пазар в региона обаче остава Русия.

В Южна Европа и Холандия активността продължава да е слаба, въпреки атрактивните ценови равнища на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още