IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на офисите в Азиатско-тихоокеанския регион ще растат най-бързо

Хонконг остава най-скъпият град в света за наем на бизнес и жилищни площи

10:17 | 20.09.13 г.
Наемите на офисите в Азиатско-тихоокеанския регион ще растат най-бързо

Пазарите на офиси в Азиатско-тихоокеанския регион ще регистрират най-силно повишение на наемите през следващите 4 години на фона на стабилизирането на икономиките и затегнатото предлагане там, посочва се в доклад на изследователската компания DTZ, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

Авторите на изследването посочват, че темпото на повишение на наемите в региона ще изпреварва това в Европа и САЩ между края на 2013 и края на 2017 г. Най-ускорено ще бъде то в Индия, като прогнозите са за годишен ръст от 8,5% в Бангалор.

В същото време в Европа представянето на сектора ще е разнопосочно, като за Прага се очаква спад на наемите с 1%.

Прогнозите за офис пазара в САЩ са по-хомогенни - очакванията са растежът там да е под средния в глобален мащаб, като ще варира от 0,8% във Филаделфия до 3,4% в Ню Йорк.

По данни на DTZ повечето глобални корпорации все още се отнасят предпазливо към възможностите за разширяване и наемане на нови офис площи през първото полугодие на 2013 г.

В Азиатско-тихоокеанския регион за периода наемите на първокласни офис площи са нараснали средно с 0,8%. Най-сериозен спад е отчетен в Мумбай и Шанхай - с по 3%. От друга страна в Джакарта е регистриран силен ръст от 9%.

В Европа наемите остават без промяна на 19 от 39-те пазара, които следи DTZ. На 10 е налице повишение, а на останалите 10 - спад. Най-силно е понижението в Букурещ - с 10%.

В САЩ наемите през първите 6 месеца на 2013 г. са се повишили с 1% спрямо 0,8% преди година. Най-силно е поскъпването в Сан Франциско - с 3%. Прогнозите са наемите в САЩ да нараснат с 1,7% през идните пет години.

Същевременно от консултантската компания Savills отчитат, че Хонконг остава най-скъпият град в света за наем на бизнес и жилищни площи. На второ място се нарежда Ню Йорк, който измества Лондон от тази позиция за първото полугодие на 2013 г.

Цените на жилищата в Хонконг са се увеличили над два пъта от началото на 2009 г., което засилва опасенията от балон на пазара и предизвиква обществено недоволство. Градът е и мястото с най-скъпи наеми на търговски имоти в света, а централният му бизнес район бе мястото с най-високи наеми на офиси до края на 2012 г., когато бе изместен от Уест Енд в Лондон, според данни на Cushman & Wakefield Inc.

Наемът на офис за 14 души в Хонконг излиза 1,63 млн. долара годишно, показват изчисленията на Savills. В Ню Йорк за подобна площ биха били нужни 1,55 млн. долара, а в Лондон - 1,53 млн. долара. Общите разходи се изчисляват за два екипа от по седем души - единят, базиран в първокласен финансов район, а вторият - във второстепенен район.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още