IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия забрани инвестициите в имоти в чужбина

Страната иска да спре изтичането на валута

10:18 | 18.09.13 г.
Индия забрани инвестициите в имоти в чужбина

Индия забрани на своите граждани да купуват имоти в чужбина, съобщава онлайн изданието The Move Channel. Решението бе обявено от Резервната банка на Индия в опит да окаже подкрепа на отслабващата рупия.

Регулациите, целящи да ограничат изтичането на чужда валута в момент, когато националната валута е в трудни позиции, понижават позволения размер на преводите в чужбина посредством Либерализираната схема за чуждестранни преводи от 200 000 до 75 000 долара годишно и забраняват използването на парите за "придобиване на недвижимо имущество, пряко или косвено, извън Индия".

Новите разпоредби ще са тежък удар за индийските купувачи, които масово купуват ваканционни жилища в Лондон, Дубай и други популярни дестинации. Напоследък те са особено активни на глобалните пазари на имоти в отговор до голяма степен на несигурната икономика в родината им.

Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ индийските купувачи са третата по големина група неамерикански инвеститори в страната, като на тях се падат сделки за над 3 млрд. долара. В Дубай те имат водещи позиции за първата половина на 2013 г. като са похарчили над 8 млрд. дирхама за близо 500 жилища.

Новината за ограничението идва в момент, когато купувачите от държави извън ЕС стават все по-важни играчи на международния пазар на имоти. Много от изпадналите в криза пазари от еврозоната - от Гърция до Португалия, въведоха схеми, насочени към купувачи на жилища от страни извън ЕС. Предлагайки възможност за безвизово пътуване в рамките на Шенген, тези схеми целят да стимулират инвестиции от държави като Индия, Русия и Китай и да дадат тласък на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още