IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на собствениците на молове в САЩ изпаднаха в немилост на пазарите

Индексът на Bloomberg, който следи тръстовете за инвестиции в търговски центрове, е паднал с 5,2% през тази година

19:50 | 16.09.13 г.
Акциите на собствениците на молове в САЩ изпаднаха в немилост на пазарите

Собствениците на молове в САЩ, чиито акции в продължение на четири години бяха най-добре котираните от всички ценни книжа, свързани с имотния сектор, изпаднаха в немилост на пазарите. Акциите им поевтиняха до рекордно ниски нива на фона на мудните продажби на дребно и ограничените възможности за разрастване, пише Bloomberg.

През второто тримесечие на годината тръстовете за инвестиции в имоти, притежаващи регионални търговски центрове, отчетоха най-слабото повишение на продажбите на наемателите в търговските центрове, разпределени на кв. метър, от три години насам. Nordstrom Inc. понижи прогнозата си за приходите за годината, а Macy's Inc. и Aeropostale Inc. обявиха спадове на потребителската активност.

Забавящите се продажби на дребно и все по-високите разходи за кредитиране предизвикват опасения, че собствениците на молове, включително двата най-големи Simon Property Group Inc. и General Growth Properties Inc., също могат да пострадат. Тръстовете за инвестиции в молове се радваха на силен ръст на продажбите на наемателите им по време на кредитната криза и рецесията, което им даваше основание да увеличават наемите. Сега обаче ситуацията се променя.

Индексът на Bloomberg, който следи тръстовете за инвестиции в търговски центрове, е паднал с 5,2% през тази година, като нивата му са най-лоши от всички сегменти в индустрията. Понижението идва, след като той отчиташе най-големите увеличения от началото на 2009 г. до края на 2012 г.

Дори и акциите на оператора на аутлети Tanger Factory Outlet Centers Inc., който работи единствено в един от най-добре представящите се сегменти на пазара на търговски имоти, са паднали с 5,2% от началото на тази година.

Според Бенджамин Ян от Evercore Partners в Сан Франциско акциите на Tanger може би са под натиск поради засилващата се конкуренция от страна на други собственици на молове, които разширяват дейността си и навлизат в бизнеса с аутлетите.

"Очевидно в този сектор, който като цяло е много по-стабилен от моловете, има изобилие от нови играчи", коментира експертът, като посочва, че причината за тези силни резултати е фактът, че по време и след рецесията потребителите търсят възможности за покупка на по-евтини изделия.

През тази година най-добре представящите се сектори при тръстовете за инвестиции в имоти са хотелите и частните складови помещения. Най-лоши резултати отчитат тръстовете за инвестиции в здравни заведения и молове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още