IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждат Кристалния дворец в Лондон

Кметът на британската столица вече преговаря с китайска компания - инвеститор в проекта

18:13 | 16.09.13 г.
Възраждат Кристалния дворец в Лондон

Кметът на Лондон Борис Джонсън е започнал преговори с китайска строителна компания за съживяването на отдавна опожарения Кристален дворец (Crystal Palace), съобщава Financial Times.

ZhongRong Holdings, част от базираната в Шанхай Zhongrong Group, още през юли обяви, че иска да пресъздаде структурата от стъкло и желязо, която е показана за първи път преди 162 години. Очаква се проектът да е точно копие на старата сграда. В новата ще има магазини и обществено достъпни площи за изложби.

Първият Кристален дворец, проектиран от сър Джоузеф Пакстън, е построен в "Хайд Парк" от 5 хил. работници, като в него са вложени 150 хил. паунда. Проектът е организиран от Принц Албърт, съпруг на кралица Виктория. В него са поместени над 100 хил. обекта - от гигантска хидравлична преса до макет на слон и огромна галерия от стъклопис.

След това сградата е преместена в Сиденхем, като дизайнът й е променен, за да стане още по-величествена. Сградата обаче е срината със земята от пожар през 1936 г. и в момента мястото, където се е намирала, пустее.

Съживяването на Кристалния дворец се смята за един от успехите на Борис Джонсън в опитите му да осигури международни инвестиции в британската столица.  Говори се, че Джонсън е убедил индийския магнат Лакшми Митал да инвестира 16 млн. паунда в небостъргача "Орбит" на мястото, където се проведе Олимпиадата в Лондон, след като го срещнал случайно в Давос.

Следващия месец кметът ще пътува до Китай с надеждата да спечели още инвестиции, след плановете му за изграждането на "Chinatown" за 1 млрд. долара на мястото на Кралските докове в Лондон.

В рамките на идните няколко месеца за Китай вероятно ще се отправи и британският финансов министър Дейвид Камерън, след като получи покана от президента на страната Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още