IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските улици във Великобритания са по-желани от моловете

Делът н апразните магазини в моловете вече е по-висок в сравнение с този по водещите търговски улици в градовете

13:46 | 11.09.13 г.
Търговските улици във Великобритания са по-желани от моловете

Процентът на неусвоените площи в търговските центрове на Великобритания вече надвишава дела на празните магазини на водещите търговски улици в централните райони на градовете през първата половина на 2013 г., съобщава Financial Times, като цитира данни на Local Data Company.

За периода 16,1% от обектите в моловете са били празни, докато при търговските улици делът на незаетите магазини е паднал от 16,2% преди година до 13,5%.

В същото време в данните има сериозни различия. Големите съвременни центрове, особено в югоизточната част, процъфтяват. В някои от тях над 99% от площите са усвоени. В Лондон например делът на неусвоените магазини е 9%, а в северозападната част на страната - 20%.

Около 1 от всеки 7 магазина във Великобритания е празен, като най-сериозно са засегнати северната част на Лондон и централните части на останалите градове.

Най-сериозен е скокът на празните магазини през първата половина на 2013 г. в т. нар. търговски паркове, които по време на кризата като цяло процъфтяваха. В тези места делът на неусвоените магазини за периода е 9,6%, или с 0,8 процентни пункта над нивата през предходните шест месеца.

Търговските паркове пострадаха силно след масовото навлизане на големите вериги, отбелязва Financial Times.

Въпреки трайния ръст на празните магазини, във Великобритания продължават да се строят още търговски обекти, въпреки предупрежденията на експертите, че страната страда от свръхпредлагане н атърговски площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още