IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария тръпне в очакване на мерките за облекчаване на кредитополу-чателите

Правителството търси начин да помогне на купувачите на жилища с ипотеки в чужда валута, чиито вноски нараснаха рязко заради кризата

11:23 | 11.09.13 г.
Унгария тръпне в очакване на мерките за облекчаване на кредитополу-чателите

Фризьорката от Будапеща Дьондивер Петер, чиято ипотека вече "изяжда" цялата заплата на съпруга ѝ, е скептично настроена към изявленията на унгарското правителство, че ще помогне на хората в нейното положение, пише Bloomberg. Скептицизмът ѝ е породен от три поредни неуспешни опита в миналото.

"Притеснявам се, че няма да намерят истинско решение", твърди Петер. "Цялото това усилие за спасение се дължи единствено на факта, че наближават избори", допълва тя.

Банките и инвеститорите са по-уверени, че правителството ще предприеме мерки и очакват това да стане за тяхна сметка. Акциите и унгарският форинт паднаха, след като през юли министърът на правосъдието Тибор Наврачич обяви, че се обсъжда нов план за облекчаване на задълженията на домакинствата, изтеглили ипотечни кредити в швейцарски франкове.

При подобна програма, която беше приложена през 2011 г., местните банки загубиха 1,7 млрд. долара и реагираха, като изтеглиха капитал, равняващ се на 23% от БВП на страната, като в същото време свиха новото кредитиране.

Сега премиерът Виктор Орбан отново обещава да облекчи натиска върху унгарците с ипотеки в чуждестранна валута. В същото време той се опитва да увери банките, че интересите им също ще бъдат взети предвид.

През юли Орбан заяви, че крайната цел на правителството е да "сложи край на институцията на ипотеките в чуждестранна валута в Унгария". В същото време той и високопоставени политици увериха банковия сектор, че евентуалните облекчения за кредитополучателите ще бъдат с ограничен обхват и не бива да се боят, че ще се повтори ситуацията от 2011 г.

Евентуален по-скромен подход едва ли ще реши кризата, която имаше сериозен принос за двете поредни рецесии през последните четири години в страната, където нарастващите вноски по заемите доведоха до свиване на потреблението. Кредитите за фирмите намаляват от последното тримесечие на 2008 г. насам, а заемите за домакинствата се свиват непрекъснато от първото тримесечие на 2009 г., сочат данни на централната банка.

"Не мисля, че планът ще доведе до сериозни промени, просто защото банките няма да го приемат", коментира Фредрик Ериксон, директор на Европейския център за международна политика и икономика в Брюксел. "Колкото повече натиск оказват върху банките, толкова повече капитал ще бъде изтеглян от Унгария", допълва той.

Очаква се правителството да представи новия си план до края на годината преди изборите през 2014 г. Междувременно кредитополучателите и кредиторите могат само да интерпретират често противоположните предложения на политиците.

Според последното предложение банките ще трябва да конвертират всички ипотечни договори в чуждестранна валута във форинти, като загубите от тази мярка ще трябва да бъдат поети от самите тях. На 6 септември Орбан заяви, че финансовите институции имат "моралното задължение" да платят, защото са продавали продуктите си "лукаво". "Правителството ще елиминира ипотеките в чуждестранна валута, ако търговските банки не спазят този краен срок", заяви премиерът.

Банките от своя страна настояват за допълнителни преговори, както и правителството да сподели разходите по конвертирането на кредитите. Предстои среща на представители на кабинета и на Унгарската банкова асоциация, на която най-новата идея ще бъде обсъдена. Според президента на асоциацията Михали Патай тя рискува "да срине форинта в рамките на броени дни".

В годините преди 2008 г., когато средният икономически растеж в Източна Европа надхвърляше 5%, банките примамваха купувачи на жилища от Централна и Източна Европа с ипотеки, деноминирани в евро и швейцарски франкове при лихви, които често бяха два пъти по-ниски от тези по заемите в местна валута. От тях унгарците пострадаха най-много, когато настъпи финансовата криза, довела до 42% спад на форинта спрямо франка за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още