IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания продължават да нарастват

Индексът, изчисляван от RICS, през август е достигнал най-високото си ниво от близо седем години

13:31 | 10.09.13 г. 1
Цените на жилищата във Великобритания продължават да нарастват

Индексът на жилищните цени във Великобритания, изчисляван от Кралския институт на сертифицираните оценители на имоти (RICS), е достигнал най-високото си ниво от близо седем години през август, предаде Bloomberg.

Показателят е нараснал до 40 от ревизираните 27 пункта през юли на фона на набиращото скорост икономическо възстановяване и държавните мерки за стимулиране на кредитирането, които засилват търсенето.

Данните показват, че анкетираните посредници очакват цените на жилищата да се увеличат с 2,2% догодина и с по 4,4% през всяка от следващите години. В началото на тази година прогнозите им бяха съответно за ръст от 0,6% и 3,4%.

Подиндексът, следящ запитванията от страна на нови купувачи, през август се е повишил до 66 спрямо 54 пункта през юли. Това е най-високото му равнище от 1999 г., когато RICS започва да събира подобни данни.

Прогнозите за цените през следващите три месеца също са нараснали – подиндексът е достигнал 45 пункта спрямо 37 пункта през предходния месец. Положителната стойност на измерителя означава, че болшинството от участниците в анкетата очакват по-скоро повишение, отколкото понижение на цените.

В коментар на критиките, че държавните инициативи за стимулиране на кредитирането биха могли да предизвикат балон, финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн неотдавна заяви, че политиката е "разумна" и "необходима", за да се подпомогне пазарът.

"Не е изненадващо, че все повече хора искат да продават", коментира Питър Болтън Кинг от RICS. "Купувачите са налице, а цените вървят нагоре, така че ако планирате ход, моментът е добър. Онова, което не искаме да се случи обаче, е цените да се покачат до нива, при които биха били непосилни з а купувачите", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Контролирано служебно подбалон , на спукания насилствено с "КрИзаТа" голям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още