IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще тръгне имотният сектор в Китай след оттеглянето на ликвидност от САЩ?

Затягането на паричната политика на Федералния резерв няма да нанесе съкрушителен удар на индустрията според собственика на най-големия китайски строител

09:57 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Накъде ще тръгне имотният сектор в Китай след оттеглянето на ликвидност от САЩ?

Секторът на имотите в Китай няма да претърпи тежък удар от затягането на паричната политика на Федералния резерв. Това прогнозира Уан Дзиенлин, собственик на най-голямата компания за строителство на бизнес имоти в Китай Dalian Wanda Group, цитиран от CNBC.

“Затегнатата ликвидност ще повиши лихвите, но не мисля, че те ще нараснат толкова много”, коментира Уан, като допълва, че китайската икономика няма да отстъпи назад, както глобалните пазари.

“Маржът на печалбата на компаниите от сектора на имотите в Китай е по-висок в сравнение със средното ниво в глобален план, затова и 1 или 2% ръст на лихвите ще има много ограничено въздействие върху маржовете на големите играчи”, казва още Уан.

През първото полугодие брутните маржове на строителните компании в Китай се движат около 34%, сочат данните на United Overseas Bank Ltd. Очакванията са за ръст през второто полугодие, което обичайно е по-силно за индустрията.

Уан очаква също така централното правителство да преосмисли политиките си за “охлаждане” на пазара на имоти в страната и да оттегли забраната за първични публични предлагания на акции на компании от имотната индустрия, което ще стимулира по-нататъшното развитие на бизнеса и ще му позволи да рефинансира задълженията си.

В тази връзка миналата седмица Shanghai Securities Journal съобщи, че в момента се подготвят детайлни регулации, които ще бъдат одобрени до няколко седмици.

“Китайската икономика има нужда от имотната индустрия точно сега”, коментира още Уан. “Като се има предвид спада на износа и инвестициите, перспективите пред растежа се промениха и има и допълнителни рискове пред икономиката”, посочва той.

Анализатори от Deutsche Bank също очакват Пекин да предложи дългосрочен тласък на сектора на недвижимите имоти заради мащабните планове за урбанизация, които изискват строителство на нови жилища, офиси и търговски обекти не само във водещите, а и във второстепенните и по-малките градове в страната.

Заради урбанизацията и ръста на доходите на китайците Уан е оптимист и за потреблението в дългосрочен план. “Това ще бъде ключът към бъдещото икономическо развитие на страната”, заключава предприемачът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още