IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дойде ли моментът купувачите на имоти в Швейцария да осребрят инвестициите си?

Според анализатори швейцарският франк е достигнал пиковите си равнища и купувачите биха могли да реализират сериозни печалби на фона на все още силното търсене

11:21 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дойде ли моментът купувачите на имоти в Швейцария да осребрят инвестициите си?

Чуждите инвеститори в имоти, които търсеха убежище в разгара на финансовата криза, се насочиха към недвижимости в Швейцария. Така цените на жилищата в алпийската страна достигнаха рекордно високи равнища. Купувачите обаче могат да се възползват от скъпия франк и да реализират добра печалба от инвестициите си, пише онлайн изданието propertyeu.info.

Според пазарни анализатори вероятно е настъпил най-точният момент за осребряване на инвестициите, тъй като швейцарската валута е достигнала пикови равнища. Мориц Вестерхайде от Bremer Landesbank например прогнозира, че през следващите 12 месеца швейцарският франк ще поевтинее с 15 на сто спрямо еврото.

„Моментът е добър чуждите инвеситори да обмислят дали да не осребрят печалбите си докато търсенето е все още силно и швейцарските институционални инвеститори се оглеждат за подходящи имоти, с които да разширят портфейлите си в страната“, посочва и Даниел Стокър от Colliers International в Цюрих.

Гюнтер Ворхолц, професор от EBZ Business School в Бохум, също е съгласен, че купувачите от Европа и САЩ трябва да обмислят възможността да излязат от инвестициите си в Швейцария, които направиха по време на кризата в търсене на убежище.

За инвеститорите, които търсят по-висока доходност обаче и искат да държат част от капитала си в швейцарски франкове, Ворхолц посочва, че може би е по-добре да запазят швейцарските имоти, тъй като облигациите продължават да носят значително по-ниска доходност спрямо инвестициите в имоти.

Пазарът на хотелски имоти в Швейцария беше най-привлекателен за инвеститорите в разгара на кризата, отбелязва изданието. От 2008 г. насам фондове, инвестиционни компании и частни лица от Австрия, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Катар, Саудитска Арабия и други страни насочиха сериозни обеми от средства към хотелите в Швейцария. В момента около 40% от петзвездните хотели в страната са собственост на чужди инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още