IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите в Норвегия са надценени с над 40%

Една по-сериозна корекция на пазара на имоти би се отразила значително на норвежката икономика, предупреждава МВФ

10:45 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Имотите в Норвегия са надценени с над 40%

Жилищата в Норвегия са надценени с над 40% и в страната се оформя един от най-сериозните имотни балони в света, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в последния си доклад за състоянието на облагодетелстваната от петрола норвежка икономика, цитиран от FT.

За сравнение, в предишния доклад от 2011 г. МВФ оцени, че цените на жилищата са с 15-20% по-високи спрямо нормалните равнища.

„Една по-сериозна корекция на пазара на имоти би се отразила значително на норвежката икономика, като ще понижи сериозно потреблението и инвестициите в жилища. Най-значително въздействие ще има високият дълг на домакинствата, свързан с жилищата, тъй като дългът надвишава доходите над пет пъти“, посочват от фонда.

Докладът на МВФ се публикува в сюблимен момент – днес се провеждат изборите в Норвегия, като се очаква опозиционният лидер Ерна Солберг да спечели вота. Междувременно ипотечното кредитиране се превърна в една от централните теми за дебат между политическите опоненти.

Солберг иска да премахне ограниченията пред ипотечното кредитиране, които бяха въведени от правителството на Йенс Столтенберг. Според нея банките могат адекватно да се справят с оценката на клиентите си и трябва да имат гъвкавост при вземането на решение дали да кредитират една сделка, или не.

Правителството на Столтенберг предложи да се утрои рисковото тегло на ипотеките в банките, което предизвика гнева на финансовите институции и ответна реакция – ръст в цената на заемния ресурс за покупка на жилище.

Въпреки това финансовият регулатор реши да сложи и горна граница на отпусканите ипотеки – до 85% от стойността на сделката. Това обаче отряза пътя на по-младите купувачи към пазара на имоти.

От 2005 г. досега цените на имотите в Норвегия са нараснали с над 70 на сто, тъй като свързаният с петрола икономически растеж засили икономиката и доходите, сочат данните на националната статистика. В последните години обаче темповете на ръст на цените на жилищата изпреварват почти двойно темповете на ръст на доходите.

Ефектите от петрола върху икономиката на Норвегия отдавна тревожат икономистите. Някои от сай-влиятелните бизнесмени в страната също споделят, че се опасяват от спукване на балона в сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още