IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността от паневропейските фондове за имоти се забавя

От 2011 г. насам европейските фондове за имоти свиват експозицията си към Южна Европа

16:26 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Доходността от паневропейските фондове за имоти се забавя

Възвръщаемостта от паневропейските фондове за имоти се е забавила през второто тримесечие на 2013 г. на фона на скромния растеж на икономиките на Стария континент, който продължава да влияе негативно върху имотния сектор, пише онлайн изданието Property EU.

Според паневропейския индекс на фондовете за имоти на IPD възвръщаемостта през второто тримесечие се е забавила до 0,6% спрямо 0,9% през първото тримесечие. Базовата доходност от преки инвестиции в имоти е намаляла до 0,7% спрямо 1,1% през първото тримесечие. Спадът се дължи на понижението с 0,9% на капиталовите стойности, които през първото тримесечие се свиха с 0,5%. 

Според данните на IPD резултатите в сектора варират сериозно в рамките на Европа паралелно с различията при прогнозите за икономически растеж между отделните държави.

От 2011 г. насам европейските фондове за имоти свиват експозицията си към Южна Европа и по-тежко засегнатите от кризата периферни икономики, като в момента около 50% от всички средства, които те инвестират, са насочени към Франция и Германия.

Доходността от фондовете за имоти е по-неблагоприятна спрямо европейските облигации и ценни книжа, при които за второто тримесечие тя е съответно 4% и 4,8%. За последната година тази доходност е 20,9% за акциите и 11,7% за облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още