IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone си пазарува имоти в Европа

На прицела на американците попадат качествени молове и първокласни имоти в Ирландия

15:15 | 30.08.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Blackstone е на път да придобие двата най-големи мола в Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Blackstone е на път да придобие двата най-големи мола в Турция. Снимка: Ройтерс

Поделението за недвижими имоти на Blackstone Group LP е на път да приключи преструктурирането на Multi Corp., което ще му осигури 100% собственост в задлъжнелия европейски строител на търговски центрове. Това твърдят двама източници, запознати със ситуацията, цитирани от Bloomberg.

През последните 15 месеца Blackstone, която е най-голямата компания за управление на фондове за имоти с частен капитал в света, успя да натрупа над 90% от корпоративния дълг на Multi, оценяван на 1,2 млрд. долара, както и подобен дял от капитала на дружеството. Според източниците базираната в Ню Йорк компания води преговори за изкупуването и на останалата част на заемите и акциите на Multi от германски кредитор. 

След приключването на сделката Blackstone планира да опрости задълженията и да използва Multi за изкупуване на търговски центрове и други търговски имоти в Европа. Според Blackstone Multi е в позиция да спечели от вълната от продажби на търговски имоти, предизвикани от икономическата криза в Европа. 

Базираната в Холандия Multi притежава и управлява имоти из цяла Европа, като повечето от активите ѝ са в Турция, където държи двата най-големи мола в страната, намиращи се в Истанбул, както и шест търговски центъра в други градове.

Междувременно други източници разкриха, че Blackstone води преговори и за изкупуването на дял от 25% от няколко първокласни имоти в Ирландия. Собственикът им е исландската банка Kaupthing Bank hf, която е в несъстоятелност.

Синдиците на банката продават дела ѝ в три хотела, които преди това бяха собственост на вече фалиралия строител Шон Дън в Дъблин. Дън купи бившите Berkley Court, the Towers и Jurys Hotel през 2005 г. за около 380 млн. евро. Тогава това бе най-високата цена за акър, плащана за имот в Ирландия. Банките му поеха контрол върху хотелите през 2009 г., след като властите отказаха да издадат разрешително за преустройство на парцела от 6,8 акра на фона на срива на имотния пазар.

Blackstone e част от вълната от американски инвеститори, сред които Kennedy-Wilson Holdings Inc. и Oaktree Capital Group LLC, които през последните две години масово разграбват имоти в Ирландия. През ноември Blackstone купи Burlington Hotel в Дъблин за 67 млн. евро от Lloyds Banking Group Plc. Цената е по-малко от 1/4 от сумата, която ирландският строител Бърнард Макнамара плати за имота през 2007 г. Макнамара обяви фалит миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абсолютно си прав, но има и малко допълнение, заформят и финансови манипулации тип "центрофуга", за да доприберат изтеклите настрани парички... Пример: Златото! - точно се засилиха да го купуват всички и то се срина :))...или изместват основната функция на парите освен към "заробването" и към "манипулирането", докато в учебниците са използвали манипулиращо хората друго... изтървайки /и приемайки/ като константи основни фактори, чрез които се изменя изцяло модела на контрола на паричното предлагане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Didkata
преди 10 години
Намерил си грешното място да споделяш ляво-радикалните си глупости. Това е сайт за инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
I
преди 10 години
Банкерските фамили, контролиращи централните банки по света си отпускат пари, на контролираните от тях фондове и изкупуват света. За другите бизнеси никакъв кредит, за да може да фалират и да им бъде изкупено имуществото на безценица.http://***.blackstone.com/the-firm/overview/our-people/jacob-rothschild
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още