IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви в Чехия върнаха купувачите на имоти обратно на пазара

Търсенето и темповете на продажби на новите жилища изпреварват строителството

14:38 | 29.08.13 г. 6
Ниските лихви в Чехия върнаха купувачите на имоти обратно на пазара

Мечтата на Петра Кий да купи жилище за нарастващото си семейство е попарена преди две години, когато едностайният й апартамент в Прага застоява на пазара заради кризата, пише Bloomberg.

Сега, когато тя най-накрая е продала имота си, Кий разбира, че все по-ниските лихви по ипотеките и подобряващото се потребителско доверие са предизвикали толкова бърз обрат на пазара, че други купувачи разграбват имотите още преди тя да си уреди втори оглед.

Чешките купувачи се завръщат на пазара – и в центъра на Прага, и в бившите  работнически квартали и комплексите от блокове, наследени от годините на комунизма.

Решението на Чешката централна банка да понижи лихвите буквално до нула предизвика невероятен ръст на пазара на ипотеки и имоти в Прага, въпреки продължаващата криза в останалата част на Източна Европа.

За разлика от предишните бумове, когато чехите трудно успяваха да се включат на пазара и да се възползват от ръста на цените, сегашният бум на пазара се дължи основно на евтините ипотеки, коментират експерти от бранша.

През юни средната ипотечна лихва достигна рекорден минимум от 2,95% в сравнение с 3,61% преди година, сочат данни на Fincentrum Hopyindex, финансова консултантска компания, която обработва данни от деветте най-големи ипотечни кредитори в страната от 2003 г. насам.

За сравнение, средните ипотечни лихви в Унгария и Румъния са над 8%, докато в Украйна те надхвърлят 20%.

Общо през първото полугодие кредиторите са отпуснали 45 543 ипотечни заема на стойност 74,2 млрд. крони (3,9 млрд. долара) в сравнение с 35 780 заема за 59,8 млрд. крони преди година. През първата половина на 2007 г., когато бе отчетен пикът на пазара, броят на ипотеките бе 45 450 на обща стойност 75,7 млрд. крони.

Данните включват както новите, така и рефинансираните ипотеки, като по различни данни рефинансираните заеми са около една четвърт от отпуснатите ипотеки.

Експерти твърдят, че ниските лихви са само една от причините за доброто представяне на пазара. Друга причина са сравнително стабилните цени на имотите през последните няколко години, заради които се смята, че на пазара няма балон.

Ондрей Новотни от Jones Lang LaSalle Inc. отбелязва, че хората отново виждат пазара на имоти като добра инвестиция отчасти поради факта, че няма много други алтернативи в момента. "В наши дни купувачите не очакват да спечелят от продажбата на апартамента си след няколко години. По-скоро търсят начин да съхранят парите си", допълва той.

Новотни прогнозира, че през тази година продажбите на нови апартаменти в Прага могат да нараснат с 15%. Повечето имоти на пазара в покрайнините на града могат да бъдат закупени за по-малко от 2 хил. долара/кв. м, а средната цена за града като цяло е под 2 500 долара/кв. м.

В същото време продажбите на нови апартаменти изпреварват темпото на строителство в Прага. Някои строители могат да изпитат недостиг на финансиране или пък на земя, предупреждава експертът.

По думите му тази година в Прага може би ще бъдат продадени 5 200 нови апартамента, а общият брой на новопостроените жилища вероятно ще бъде около 3 500. През 2012 г. са били продадени 4 650 апартамента, докато новопостроените жилища, пуснати на пазара, са били около 1 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Интересно, когато се говори за цена на квадратен метър, за какъв квадратен метър се говори - чиста жилищна площ или като при нас - всичко в кюпа, че и на шпакловка и замаска? И защо са дадени цените в долари?? За да изглежда цената по-внушителна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
vsp7
преди 10 години
"За сравнение, средните ипотечни лихви в Унгария и Румъния са над 8%"има го в текста!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
driverf1
преди 10 години
Няма никакъв омагьосан кръг,я виж спреда между кредити и депозити в България какъв е.....,дали е 2-2.5% на годишна база.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
driverf1
преди 10 години
"През юни средната ипотечна лихва достигна рекорден минимум от 2,95% в сравнение с 3,61% преди година..."За разлика от нашите банкови кожодери,чехите мислят по друг начин.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още