IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се прехвърлянето на имотите за приватизация в Гърция на чужд холдинг

Планът цели да се избегне бюрокрацията в приватизационната агенция в Атина, която трудно изпълнява поставените цели

11:43 | 29.08.13 г.
Обмисля се прехвърлянето на имотите за приватизация в Гърция на чужд холдинг

Лидерите на държавите от еврозоната обмислят сериозна промяна в приватизационната програма на Гърция, с която по-голямата част от имотите, предвидени за раздържавяване, да бъде прехвърлени към базиран в Люксембург холдинг, управляван от чуждестранни експерти, съобщава Financial Times.

Планът, изложен в доклад на Европейския механизъм за стабилност, представен на кредиторите на южната ни съседка, цели да избегне бюрокрацията в приватизационната агенция в Атина, която трудно изпълнява поставените цели.

Идеята предвижда новият холдинг да управлява портфейла от имоти без намесата на гръцкото правителство, включително да набира средства срещу обезпечение с цел изплащане на държавни задължения или подобрения на някои от имотите, много от които в момента са непривлекателни за частните купувачи.

Гръцкото правителство се предвижда обаче да запази контрола си върху имотите и решението за продажбата в крайна сметка ще бъде в ръцете на Атина.

Сегашната програма за приватизация на имоти в Гърция обхваща около 80 000 държавни сгради, туристически съоръжения и парцели. До момента обаче са сключени минимален брой сделки заради проблеми, свързани с установяването на собствеността, правилата за зониране и получаване на разрешителни от страна на археологическите власти.

Изгледите активите да бъдат прехвърлени на чуждестранна компания вече предизвикаха бурни реакции в Атина. Крайната левица Syriza, която е основната опозиционна партия, определи плана като "удар срещу суверенитета и достойнството на нацията".

Според участници в изготвянето на доклада той се радва на сериозна подкрепа от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), както и от Финландия, но Европейската комисия е по-скептично настроена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още