IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ - "балонът" все още е далеч

Въпреки резкия ръст в последните месеци, цените на жилищата са разумни, а разходите по покупката на жилище са по-ниски от наемите

16:14 | 27.08.13 г.
Жилищният пазар в САЩ - "балонът" все още е далеч

Цените на жилищата в САЩ продължават да вървят стремглаво нагоре, но още не може да се говори за балон, пише CNBC.

Ръстът през последната година може да накара някои купувачи да се замислят дали пазарът не се развива твърде бързо. Ако оставим повишението на лихвите настрана обаче, цените в повечето части на страната изглежда има още много накъде да растат, стига икономиката да остане стабилна.

По последни данни на Федераланата агенция за жилищно финансиране през юни жилищата в САЩ са поскъпнали със 7,7% на годишна база. Най-сериозно е повишението на цените в района на Западното крайбрежие, където бяха отчетени и сериозни спадове.

В Планинския регион, включващ Невада и Аризона, увеличението е с 11%, а в Средния атлантически регион, където са Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания, цените са нараснали със само 2,5%.

Малко по-рано Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти обяви, че средната цена на старите жилища в страната през юли е скочила с 13,7% на годишна база до 213 500 долара.

Покачването на лихвите по ипотечните кредити напоследък също кара купувачите да се възползват от пазара, преди лихвените проценти да са нараснали още повече.

По-високите разходи за кредитиране биха могли в крайна сметка да изтласкат някои купувачи извън пазара и да го забавят. Продажбите на нови еднофамилни жилища през юли са спаднали рязко до най-ниското равнище от девет месеца - с 13,4% на годишна база до 394 000 бр. При старите жилища обаче, които представляват много по-голям дял от общия пазар, е налице повишение с 6,5% до най-бързото темпо от ноември 2009 г.

В същото време запасите от жилища за продажба остават ниски, което се очаква да продължи да подкрепя цените.

Експерти отбелязват, че въпреки бързото покачване на цените, те остават разумни. Освен това и разходите по покупката на жилище продължават да са по-ниски в сравнение с наемите, което означава, че те все още не са достигнали точката, в която биха "охладили" търсенето, отбелязват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още