IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в Централна и Източна Европа остава стабилен

Активността е съсредоточена в Русия, Полша и Чехия

14:18 | 27.08.13 г.
Пазарът на бизнес имоти в Централна и Източна Европа остава стабилен

Пазарът на бизнес имоти в Централна и Източна Европа продължава да отчита стабилни нива на сделките в стойностно изражение, показват данни на Colliers International, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

През първата половина на 2013 г. в региона са сключени сделки за 5,1 млрд. евро. Ако и през второто полугодие темповете се запазят, стойността на договорите за цялата година би могла да достигне 10 млрд. евро, което е много положителен знак, коментира Деймиън Харингтън от Colliers International.

Въпреки че отчетените стойности сочат към възстановяване през 2013 г., броят на сделките, които всъщност са осъществени, предполага постепенно забавяне на активността, което би било едно по-точно определение на случващото се след пика след кризата през 2011 г.

Сделките продължават да отнемат по-дълго време, а инвеститорите се насочват към специфични локации в рамките на региона, по-специално в Русия, Полша и Чехия, на които се пада над 80% от активността през последните четири и половина години.

Така на фона на все по-големия брой инвеститори, търсещи възможности на тези пазари, конкуренцията за ключови активи ще продължи да се засилва. В крайна сметка инвеститорите ще трябва да започнат да предприемат по-сериозни рикове и да търсят опортюнистични активи в рамките на възприеманите за сигурни пазари.

Със засилването на конуренцията на тези пазари обаче инвеститорите ще трябва да приспособят стратегиите си и да обмислят възможността за разширяване на географските си хоризонти към по-периферни пазари в Източна Европа, където могат да бъдат намерени подходящи продукти.

Вече се наблюдава засилване на сделките в Словакия, както и в някои още по-периферни райони, като Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още