IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Гърция се потапя надълбоко

Цените продължават да падат с двуцифрени стойности в процентно изражение

11:30 | 26.08.13 г.
Пазарът на жилища в Гърция се потапя надълбоко

Цените на жилищата в Гърция продължават да падат с двуцифрени стойности на годишна база на фона на шестата поредна година на рецесия за местната икономика, пише онлайн изданието Global Property Guide.

В столицата Атина средната цена на апартаментите се е сринала с 12,6% на годишна база през първото тримесечие, сочат данни на Bank of Greece. На тримесечна база понижението е с 2,6%.

Спад на цените е регистриран в почти всички градове. В Солун, вторият по големина град, цените са се понижили с 8,3% на годишна база и с 1,2% спрямо предходното тримесечие.

В по-малките градове цените на жилищата са се понижили с над 11% спрямо първото тримесечие на миналата година и с над 2,9% спрямо предходния аналогичен отчетен период. В отделните региони на страната спадът е съответно средно с 10,9% и с 0,7% на годишна и на тримесечна база.

Търсенето на имоти остава слабо. Сделките с жилища в страната през първото тримесечие са се свили на годишна база с 24,5% до 4 976 бр.

През май 2013 г. общият брой на непогасените жилищни кредити е паднал с 4,9% до 72,56 млрд. евро на годишна база, показват още данните на Bank of Greece.

В опит да съживи жилищния пазар неотдавна гръцкото правителство започна да предлага жителство на инвеститори от държави извън Европейския съюз, закупили или наели имоти на стойност над 250 хил. евро. Планът, който е подобен на мерките, въведени от Унгария, Испания и Португалия, ще е в сила за период от пет години и може да бъде подновяван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още