IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Азиатско-тихоокеанския регион продължават да растат

Отчитат се резки колебания в обема на инвестициите и активността на различните пазари и сегменти

16:55 | 21.08.13 г.
Инвестициите в имоти в Азиатско-тихоокеанския регион продължават да растат

Пазарите на имоти в Азиатско-тихоокеанския регион отчитат смесени резултати, но се отчитат резки разлики в обема на инвестициите и активността за различните видове имоти, според изследване на Jones Lang LaSalle за пазарите на офиси, търговски площи, промишлени и жилищни имоти и хотели през изминалото тримесечие, обхващащо 20 ключови града в региона.

"Китай се забавя на фона на опитите на правителството да осигури преход към модел на растеж, движен от потреблението", посочва се в доклада, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

В същото време Япония се възстановява, след като през април правителството обяви мащабна програма за стимули, целяща да даде тласък на икономиката, която е в стагнация от две десетилетия. Страната отчита годишно увеличение от 78% на обема на инвестициите, като на нея се пада една трета от активността в региона през тримесечието.

Инвестициите в Хонконг обаче намаляват с 50% спрямо предхоното тримесечие след въвеждането на по-висок гербов налог през февруари. Близо 85% от сделките в региона през второто тримесечие са от местни инвеститори.

Като цяло за периода в имоти в региона са инвестирани 33 млрд. долара, или с 18% над нивата, отчетени през същия период на миналата година. Най-силна е активността в Япония, Австралия и Китай. През първото полугодие общият обем на инвестициите възлиза на 60 млрд. долара, или с 21% повече от първите шест месеца на 2012 г.

Пазарът на офиси под наем се забавя, като общото нетно усвояване намалява с 26% на годишна база и в момента е с около 20% под средните тримесечни стойности за последните три години. На Китай и Индия се падат около 80% от общото усвояване.

При търговските имоти наемите регистрират леко повишение от 0,5% до 2,5% спрямо предходното тримесечие с изключение на Индия, Сингапур и Австралия, където те са почти без промяна.

При жилищните имоти също има нулев или минимален растеж от 0,5 до 4% спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още