IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителната продукция в еврозоната е нараснала с 0,7% през юни

Строителният сектор в Испания изглежда започва да се отлепя от дъното

12:59 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителната продукция в еврозоната е нараснала с 0,7% през юни

Строителството в Европа прави плах опит за пробуждане през юни, въпреки че обемите на строителната продукция остават далеч под предкризисните равнища.

През юни спрямо май индексът на строителната продукция, коригиран със сезонните фактори, е нараснал с 0,7 на сто в еврозоната и 0,8 на сто в целия Европейски съюз (ЕС), сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът остава 0,8% и с включването на данните за строителния сектор в Хърватия, която се присъедини към еврообщността през юли.

В сравнение с юни 2012 г. строителната продукция в еврозоната се е свила с 3%, а в ЕС – с 1,5%.

В България строителната продукция през юни е регистрирала спад от 0,1% на месечна база и 8,8% на годишна.

Статистиката сочи, че строителният сектор в Испания, който пострада тежко заради кризата през 2008 г. и оттогава буксува, изглежда започва да се отлепя от дъното. През юни строителната продукция в страната е останала стабилна спрямо май, а на годишна база записва ръст от 4,1%, което я нарежда на второ място в ЕС по увеличение след Унгария (+12,5%).

В Полша обаче строителният сектор продължава да се свива с бързи темпове. На месечна база е отчетен ръст от 5,3% на строителната продукция, но на годишна спадът достига 16,3%, като страната запазва лидерската си позиция в негативната класация за ситуацията в сектора.

Сериозни спадове в строителството са отчетени още в Португалия, Словакия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още