IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae и Freddie Mac може да пострадат заради счетоводни стандарти

До 2015 г. ипотечните гиганти трябва да започнат да отписват всички ипотеки със забава от най-малко 180 дни

11:38 | 20.08.13 г.
Fannie Mae и Freddie Mac може да пострадат заради счетоводни стандарти

Американските ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, които напоследък отчитат рекордни печалби, след като бяха спасени от данъкоплатците, пренебрегват евентуални загуби за милиарди долари от просрочени заеми, предупреждава държавен одитор, цитиран от Bloomberg.

Загубите биха могли да дойдат от нова счетоводна система, която ще бъде въведена в рамките на три години. В писмо до Едуард Джей Демарко, изпълняващ длъжността директор на Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA), генералният инспектор на регулатора Стив Линк твърди, че промяната трябва да бъде въведена незабавно, както и че три години са невероятно дълъг период от време.

Критиките могат да хвърлят съмнения върху възстановяването на двете компании, които бяха поети от държавата през 2008 г., за да се предотврати фалитът им. Те отчетоха по-добри печалби за последното тримесечие на фона на съживяването на жилищния пазар, като отделиха и по-малко пари за покриване на загуби.

"Сериозен процент от приходите на двете компании напоследък и последвалото разпределение на дивиденти в полза на хазната бе резултат от свиването на резервите за покриване на загуби от кредити", коментира Тим Руд, бивш изпълнителен директор на Fannie Mae. "Ако новият счетоводен стандарт спре или забави освобождаването на тези резерви, това ще окаже пряк и отрицателен ефект върху размера на изплащаните дивиденти", допълва той.

Fannie Mae и Freddie Mac купуват ипотеки от кредиторите и ги пакетират в ценни книжа, по които гарантират плащания на главницата и лихвите. FHFA, която е надзорник на Fannie Mae и Freddie Mac, през април 2012 г. нареди на компаниите да започнат да отписват всички заеми със забава от най-малко 180 дни - стандартна практика за регулираните финансови институции.

Преди това обаче ипотечните гиганти не отписваха всички заеми от тази категория. По-късно от агенцията дадоха на двете дружества срок до януари 2015 г. да изпълнят новите разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още