IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай може да се сдобие и с най-високата офис кула в света

Предстои небостъргачът да бъде проектиран, да бъде избран изпълнител и да бъде осигурено финансиране

11:07 | 20.08.13 г.
Дубай може да се сдобие и с най-високата офис кула в света

В Дубай, където почти половината офиси стоят празни, има място за най-високата офис кула в света, според шефа на държавната бизнес зона Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), цитиран от Bloomberg.

Ахмед Бин Сюлайем е на мнение, че с подобен проект ръководеният от него бизнес център може да привлече наематели и инвеститори, тъй като много от съществуващите в момента сгради не са подходящи за големи фирми.

"Кризата ни показа, че добре проектираните и обмислени сгради винаги привличат търсене и запазват стойността си", твърди 35-годишният Бин Сюлайем.

Движеният от спекулации имотен бум в Дубай остави след себе си хиляди офиси, които не са привлекателни за бизнеса поради архитектурата, местоположението или собствеността. Компаниите, които търсят офиси с площ от най-малко 5 хил. кв. м, често не могат да намерят онова, което искат, и все по-често сключват сделки за изграждане на съоръжения според собствените им изисквания, според доклад на Jones Lang LaSalle Inc. от април тази година. Около 45% от офисите в града са празни, показват данни на CBRE Group Inc.

Небостъргачът в DMCC ще е висок най-малко 520 м и ще бъде разположен в центъра на комплекс с площ от 10 000 кв. м, включващ бизнес сгради за компании, нуждаещи се от собствени съоръжения, отбелязва Матю Ломакс от DMCC.

Част от кулата, която ще бъде построена за пет години и ще струва около 1 млрд. долара, ще бъде продадена, а останалата ще бъде запазена от строителя с цел генериране на приходи от наем.

Строителството няма да започне скоро. Предстои небостъргачът да бъде проектиран, да бъде избран изпълнител и да бъде осигурено финансиране. То вероятно ще дойде от предварителни продажби, както и от заеми и ислямски облигации.

Новата кула ще има преимуществото да бъде разположена в район, предлагащ на компаниите статут на освободени от данъци дружества за период от 50 години. В Дубай има няколко подобни райони за специфични икономически сектори, известни като свободни зони, където чуждестранните фирми могат да имат 100% собственост в местния си бизнес. Извън тези райони те могат да работят, само ако мажоритарният дял в тях се държи от граждани на Обединените арабски емирства.

DMCC, която управлява свободна зона с над 7 хил. компании, изсиква от компаниите на територията на бизнес парк да наемат офиси в него. Освен това наемателите нямат право да наемат площи, ако не са регистрирани в зоната, в която има общо 27 кули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още