IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотен магнат оглави класацията на най-богатите в Китай

Уан Дзиенлин спасява Dalian Wanda Group през 90-те, за да я изведе на върха

09:54 | 20.08.13 г.
Имотен магнат оглави класацията на най-богатите в Китай

Уан Дзиенлин, собственик на най-голямата компания за строителство на бизнес имоти в Китай, вече е най-богатият човек в родината си, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални документи.

Президентът на конгломерата Dalian Wanda Group притежава нетно състояние от 14,2 млрд. долара. Той е с 3,2 млрд. долара по-богат от Дзун Цинхоу - основателят на Hangzhou Wahaha Group - третият по големина производител на бира в Китай. Дзун се нарежда на второ място в класацията на Bloomberg.

Уан, чиято империя от имоти управлява близо 14 млн. кв. м, планира да увеличи имотните си активи с 68% до 2014 г. Напоследък той масово изкупува активи в чужбина, включително Sunseeker International Ltd. - британски производител на яхти. През юни магнатът плати 1,6 млрд. долара за компанията, като обяви, че планира да инвестира над 1 млрд. долара в луксозен жилищен комплекс край бреговете на р. Темза в Лондон.

58-годишният милиардер, който е известен с това, че пее тибетски и монголски народни песни на годишните събрания на Wanda, е най-големият от общо 5-има братя, родени в семейството на военен в западната китайска провинция Съчуан близо до границата с Тибет. Баща му се е сражавал за Червената армия на Мао Дзедун през 30-те години, а по-късно и срещу японците във Втората световна война.

Уан се присъединява към Народната освободителна армия като тийнеджър и служи 16 години, преди да бъде освободен с почести като офицер. По-късно започва работа в задлъжняла компания за жилищно строителство в Далиен, сменя името на фирмата на Dalian Wanda и става неин генерален мениджър през 1992 г.

В рамките на следващите 20 години Уан строи 72 търговски центъра, наречени "Wanda Plazas", както и магазини, офис сгради и кина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още