IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетните съкращения в САЩ застигнаха жилищните програми за социално слаби

Заради кризата все повече домакинства с ниски доходи търсят помощ по линия на жилищни програми

12:38 | 19.08.13 г.
Бюджетните съкращения в САЩ застигнаха жилищните програми за социално слаби

Когато Кристъл Биърдън се завръща у дома от болницата, където е оперирана по спешност през юни, е посрещната от писмо, че наемът на субсидираното ѝ от държавата жилище ще бъде увеличен с почти 1 000 долара месечно, пише Financial Times.

"Определено се шокирах, защото тази сума е непосилна за мен," твърди 28-годишната самотна майка на две деца от Сан Хосе, Калифорния. "Имам шест седмици, за да се преместя в по-малък апартамент в по-лоша част на града или да плащам за наем целия си месечен доход, за да мога да си позволя синът ми да продължи да посещава своето училище," допълва тя.

Пред подобни дилеми са изправени редица семейства с ниски доходи в САЩ на фона на съкращенията на държавния бюджет, заради които федералните програми за жилищно подпомагане бяха орязани с 930 млн. долара. Мерките ще засегнат 125 000 семейства.

"Преките последици са за семействата, които са в списъците с чакащи. При нормални обстоятелства те получават ваучерите веднага, но тази година те няма да получат никаква помощ", коментира анализаторът Дъглас Райс от Центъра за бюджетни и политически приоритети.

С помощта на ваучери се субсидират наемите на социалнослаби семейства, но заради бюджетните съкращения властите престанаха да издават нови ваучери, започнаха да принуждават семейства да се местят в по-малки жилища и намалиха субсидията.

Семействата обикновено могат да се възползват от ваучерите, след като напуснат програмата за социални жилища. След това старите им ваучери могат да бъдат разпределяни на други хора, които са в списъка с чакащи. В момента обаче повечето жилищни агенции не могат да си позволят да преиздават ваучерите.

В Оукланд, Калифорния броят на хората, които напускат програмата всеки месец, е паднал до 30 души в сравнение със средно 70 в периода преди рецесията, отбелязва Ерик Джонсън, изпълнителен директор на местната жилищна агенция.

В същото време докато ресурсите се свиват, "все повече хора се нуждаят от помощта за по-дълъг период от време," обяснява той, което по думите му е предпоставка за "идеалната буря".

Според Джонсън 900 семейства в Оукланд са щели да бъдат подпомогнати през тази година, ако не е имало орязване на бюджетните разходи. Тези семейства обаче ще останат в списъците с чакащи поради факта, че бюджетът на агенцията е съкратен с 9,1 млн. долара. Тя не само няма да издава ваучери, но и ще ограничи някои допълнитени програми, включително за настаняване на бездомни хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още