IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски инвеститори в имоти в Кипър се готвят за съдебни битки

Стотици купувачи са инвестирали "на зелено" с ипотеки в швейцарски франкове

12:09 | 16.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Британски инвеститори в имоти в Кипър се готвят за съдебни битки

Стотици британски инвеститори, които са купили имоти в Кипър с ипотеки в швейцарски франкове, се готвят да се обърнат към съда, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Собствениците пледират, че не са били запознати с рисковете от ипотеките в чужди валути. Когато швейцарският франк се засили спрямо британския паунд, плащанията на кредитополучателите значително са се повишили, отбелязва изданието.

Всички случаи са за имоти, закупени „на зелено“ в периода 2004 – 2008 г., а купувачите буквално са били обслужвани „на едно гише“ от предприемачите, финансовите институции и агенциите-посредници, с които са работили, информира Нийл Хийни, главен изпълнителен директор на консултантската компания Judicare, която представлява над 200 души.

Деноминираните в швейцарски франкове ипотеки са използвани за купуване на имоти в няколко държави, тъй като кредитополучателите искаха да се възползват от разликите в обменните курсове, както и по-ниските лихви в Швейцария.

След като обаче Европа изпадна в рецесия, доверието в швейцарската валута се засили и тя се превърна в убежище за инвеститорите, търсещи сигурност. В резултат обменният й курс рязко се повиши.

Същевременно цените на имотите в Кипър тръгнаха надолу и в момента собствениците с ипотеки във франкове се оплакват, че недвижимостите им са по-евтини в сравнение с момента, в който са ги купили. Плащанията по кредитите им обаче се увеличават.

Има и случаи, в които закупените жилища така и не са били построени, а техните собственици се изправят пред реалната заплаха да бъдат съдени от банки заради неуредени ипотечни плащания.

„Ипотеките в чужди валути си имат своите предимства, но винаги трябва да се знае, че рисковете при тях са по-големи заради колебанията в обменните курсове. Рискът винаги трябва да се обмисля добре, не само ползите“, коментира Анди Скот от HIFX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
T.A.D.
преди 10 години
Да. Познавам такъв човек. Обясних му за сигурността от застраховката на валутния риск, но друг познат му каза, че сумата, която ще плаща на година (лихвения диференциал) е прекалено висока, а франка е стабилна валута... и той избра да не си "застрахова" заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Когато швейцарският франк се засили спрямо британския паунд, плащанията на кредитополучателите значително са се повишили, отбелязва изданието."Такива случаи и в БГ са доста ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още