IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите наеми на търговските площи в Хонконг спъват сделката за популярна верига

Собственикът на ParknShop - Ли Ка-шин, се надява да получи между 3 и 4 млрд. долара за супермаркетите, но анализатори ги оценяват на до 3 млрд. долара

09:18 | 15.08.13 г.
<p>
	ParknShop им 345 магазина, като 270 от тях са в Хонконг. Веригата държи 33% от пазара на хранителни стоки в мегаполиса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ParknShop им 345 магазина, като 270 от тях са в Хонконг. Веригата държи 33% от пазара на хранителни стоки в мегаполиса. Снимка: Ройтерс

Нарастващите наеми в Хонконг са превърнали Ли Ка-шин в най-богатия човек в Азия, пише Bloomberg. Сега обаче те се превръщат в пречка за бизнесмена, който иска да продаде втората по големина верига за хранителни стоки в града.

Най-голямата му фирма Hutchison Whampoa Ltd. се надява да получи между 3 и 4 млрд. долара за супермаркетите ParknShop, като кандидат-купувачите могат да подават оферти до 16 август, според добре информирани източници.

Заради все по-високите наеми и забавянето на пазара на хранителни продукти в Хонконг купувачите не са склонни да предлагат твърде високи цени за веригата, която продава всичко - от яйца до свински пържоли и уиски.

Наемите на магазините в града са се удвоили през последните четири години, а районът Коузуей Бей в Хонконг вече е мястото с най-скъпи наеми на магазини в света, измествайки Пето авеню в Ню Йорк от челната позиция в класацията.

В същото време пазарът на хранителни стоки приближава към точката си на насищане - през май темпото на растеж в сектора се е забавило до 7,9% спрямо 11% за миналата година и 13% за 2011 г.

Според Джейсън Сун, анализатор от Guotai Junan Securities Co. в Хонконг цена от около 3 млрд. долара би била "разумна". Анализаторите от Morgan Stanley пък оценяват веригата на 2,5-3 млрд. долара.

ParknShop им 345 магазина, като 270 от тях са в Хонконг. Много от супермаркетите са с първокласна локация в жилищни и търговски комплекси, построени от компанията за недвижими имоти на Ли Cheung Kong Holdings.

Веригата държи 33% от пазара на хранителни стоки в Хонконг, като отстъпва единствено на Wellcome, която се контролира от листваната в Сингапур Dairy Farm International Holdings Ltd.

85-годишният Ли е на 15-о място в класацията на милиардерите на Bloomberg с нетно състояние от 28 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още