IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На о. Кауай протестират срещу строителството на луксозни жилища край брега

Хората се опасяват, че няма да могат свободно да посещават плажа в района, където е планиран проектът

16:15 | 14.08.13 г.
На о. Кауай протестират срещу строителството на луксозни жилища край брега

Стотици жители на райския остров Кауай протестират срещу плановете за изграждане на скъпи жилища по хребет над брега, твърдейки, че проектът ще загрози залива Ханалей, пише Wall Street Journal.

Битката между местните интереси и Ohana Real Estate Investors LLC, която иска да продаде 33 парцела с площ между 1 400 и 1 700 кв. м, премина в ново измерение. Ohana, която е инвестиционно поделение на семейството на основателя на eBay Inc. Пиер Омидиар, предостави на опонентите високопрофилна и удобна мишена в лицето на самия Омидиар, който до момента стоеше някак встрани от проекта.

Според активиста Дъстин Барка идеята "над главите на местните жители да висят богаташки сгради" ще попречи на хората свободно да посещават Black Pot Beach Park ди да си организират там барбекюта, плажни купони и други сбирки. Той настоява г-н Омидиар да се намеси и да спре плановете.

Други жители на острова обаче подкрепят плановете. "Ако бъде направен както трябва, смятам, че проектът ще е правилен", твърди местният фермер Скот Макфарланд. Други отбелязват потенциала за създаване на нови работни места.

Омидиар, който се премести от Лас Вегас в Оаху през 2006 г., има много добра репутация сред местната общност. През 2009 г. той и съпругата му Пам обявиха, че в рамките на следващите шест години ще дарят 50 млн. долара за местни каузи, включително за помощ на нуждаещи се семейства. 46-годишният Омидиар обаче до момента е отхвърлил всички покани за срещи с протестиращите.

От фирмата му твърдят, че жилищата ще бъдат изградени върху земя, която по-рано е била одобрена за строителство от властите. Един от централните елементи в проекта за 160 млн. долара, който включва и хотел, е реставрацията на вековно рибно езеро. Предстои властите да оценят плановете преди да вземат окончателно решение за изпълнението му.

Много жители смятат залива Ханалей за до голяма степен незасегнато от човешката намеса убежище от луксозните комплекси, които надуват така или иначе високите цени на имотите на Хаваите и данъците. Жителите на острова се притесняват, че присъствието на богати собственици на жилища в района ще им попречи да посещават плажа непосредствено под хребета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още