IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танцуващите кули - нов архитектурен шедьовър в Ню Йорк

Строителството на небостъргачите започва до няколко месеца

11:52 | 13.08.13 г.
<p>
	<em>Снимка: SHoP Architects</em></p>

Снимка: SHoP Architects

Нов интересен проект ще промени хоризонта на Ню Йорк. През следващите месеци се очаква да започне строителството на Танцуващите кули на брега на Ийст ривър, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Проектът е на архитектурното студио SHoP Architects и все още си няма официално име. Със сигурност обаче извитите сгради, които си спечелиха прозвището „Танцуващите кули“ заради необичайната им форма, доста ще раздвижат гледката в района, който от години запустява.

Двата небостъргача ще са съответно на 49 и 40 етажа. В тях ще има 800 луксозни апартамента, които ще се отдават под наем.

Извитите кули ще бъдат свързани от мост, в който ще се помещават закрит басейн и място за почивка. Предвижда се да има също така басейн на покрива, фитнес център, зала за бокс, както и игрище за скуош.

„Сградите са модерни и свежи“, коментира пред New York Times Вишаан Чакрабати, партньор в компанията SHoP Architects. „Те танцуват заедно, не като Джинджър Роджърс и Фред Астер, а като Шон и Бионсе“, допълва той.

През 2008 г. местните власти в Ню Йорк одобриха плановете за строителство върху терен с площ 9,2 акра в същия район. Предвиждаше се да бъдат изградени 7 небостъргача, включително проекти по дизайн на Ричард Майер и Skidmore Owings & Merrill. Проектът обаче така и не беше реализиран, а част от терена беше продадена на JDS Development. Точно върху този парцел ще изникнат Танцуващите кули.

Чакрабати коментира още, че „районът, в който ще бъде реализиран проектът, не е бил свидетел на архитектурно чудо от 1947 г. насам, коато е построена сградата на ООН в Ню Йорк“. Според него това може би е полагането на основите за появата на още сгради с иновативен дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още