IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в офиси преобразяват пустеещите складове в Хонконг

Преустройството на промишлени имоти ще осигури около 74 300 кв. м нови офис площи в Хонконг догодина, според консултантска компания

09:36 | 13.08.13 г.
Инвеститорите в офиси преобразяват пустеещите складове в Хонконг

Инвеститорите в Хонконг превръщат изоставени заводи и складове в офиси, за да запълнят недостига на площи в града, където наемите са сред най-високите в света, съобщава Bloomberg.

Преустройството на пустеещи промишлени имоти се ускорява непрекъснато от 2009 г. насам на фона на засиления интерес от инвеститори, привлечени от повишаващите се наеми на офисите и търсещи начин да се възползват от пропастта между цените и доходите на наемателите.

От 80-те години насам местните власти извършиха редица промени, за да стимулират трансформацията на неизползвани имоти, след като производството се премести към по-евтини райони в континентален Китай и Югоизточна Азия.

Търсенето на офиси в Хонконг непрекъснато нараства. Градът вече има утвърдени позиции на регионален финансов център. Средните наеми на първокласните офиси са се повишили с 54% от средата на 2009 г. до юни, сочат официалните правителствени данни. Средният дял на неусвоените площи се е свил до 6,1% към края на 2012 г. в сравнение с 11,5% през 2009 г.

Според компанията за недвижими имоти Colliers преустройството на промишлени имоти ще осигури около 74 300 кв. м нови офис площи в Хонконг догодина. Освен това през 2014 г. на пазара ще излязат и около 40 000 кв. м офиси ново строителство.

Заради засилващото се търсене от страна на инвеститорите от 2009 г. насам цените на складовете и заводите в Хонконг са се увеличили почти тройно, показват данни на консултантската компания CBRE Group Inc. Към края на второто тримесечие складовете са стрували около 3 700 долара/кв. м, а заводите - близо 5 000 долара/кв. м .

Заради високите цени средната доходност е паднала под 3% към края на юни, според данни на Colliers. В същото време цените на първокласните офиси в централния район на града са се удвоили до над 50 000 долара/кв. м през първата половина на годината.

Месечните наеми на логистични сгради са нараснали до 12 долара/кв. м към края на юни, а при заводските площи те са достигнали 13 долара, показват изчисления на CBRE. От 2009 г. насам и при двете категории има повишение с около 80%.

Наемите в централния бизнес район на Хонконг от години са сред най-високите в света, като отстъпват единствено на Уест Енд в Лондон, според данни на компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още