IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на инвеститорите в имоти в Германия и Белгия се засилва

В цяла Европа само в двете страни е отчетена позитивна нагласа на инвеститорите

11:26 | 12.08.13 г. 1
Доверието на инвеститорите в имоти в Германия и Белгия се засилва

Германия и Белгия са били единствените пазари в Европа, на които е отчетена положителна нагласа на инвеститорите през второто тримесечие на 2013 г., според доклад на RICS, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Докато възстановяването в Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължава да набира скорост, а Азия задържа положителните си позиции, в Европа основните показатели като цяло остават слаби на фона на нестихващата рецесия в региона.

Най-голямата икономика на Стария континент - Германия, продължава да бъде изключение по отношение на изгледите си за растеж и доверието на пазара на имоти. Тя все повече привлича инвеститорите, като индексът на RICS за инвеститорското доверие бележи повишение от 18 до 22 пункта.

Въпреки че на някои други европейски пазари като Испания, Гърция и Полша, апетитът на инвеститорите към бизнес имотите се подобрява, той все още не намира отражение под формата на по-силни очаквания за капиталовите стойности, както се случва на практика в Белгия, Австрия, Швейцария и Ирландия.

Във Франция и Холандия търсенето от страна на наемателите и запитванията от инвеститори се развиват с низходяща тенденция, като темпото на влошаване се ускроява. Нараства и обемът на неусвоените и незакупени площи, като очакванията са наемите и капиталовите стойности да продължат да се понижават през следващите месеци.

В същото време засиленото доверие сред инвеститорите и наемателите на пазара на имоти в ОАЕ показва, че секторът продължава да се възстановява. В Бразилия ситуацията е по-скоро негативна, особено на пазара на наеми, където индексът на доверието пада от -28 на -39 пункта, оставайки в отрицателна територия за трето поредно тримесечие.

Резултатите за Азия са обещаващи, като начело на тази тенденция по отношение на инвестициите е Япония, където наемите също се представят добре. В Китай показателите остават като цяло стабилни, въпреки лекото забавяне на икономиката и нарастващите опасения за бързия ръст на кредитирането.

Данните за САЩ са окуражаващи, като предлагат още едно доказателство за нарастващия апетит на инвеститорите и по-силното търсене от страна на наемателите. Очакванията са капиталовите стойности да продължат да се покачват, въпреки някои смесени икономически данни. В Канада ситуацията също като цяло е стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Balcerovich
преди 10 години
Значи все по-малко искат да инвестират в България, а все повече в Европа, т.е. пари има, ама у нас никой не иска да ги влага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още