IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните жилища в САЩ - още възможности за печалба

Напоследък се забелязва интерес към покупка, ремонт и бърза препродажба на луксозни имоти с цел печалба

10:43 | 12.08.13 г.
Луксозните жилища в САЩ - още възможности за печалба

Ян Бързески стои в обляна в слънчева светлина, красиво обзаведена дневна в Hollywood Hills, предлагаща гледка към басейн и невероятен изглед към Лос Анджелис, пише Ройтерс.

Той е частен кредитор, управляващ инвестициионна компания в Лос Анджелис. Тя отпуска заеми на хора, които купуват жилища, ремонтират ги и ги продават на печалба. Много от тях търсят финансиране от Бързески, защото банките не предлагат подобни краткосрочни и бързи заеми.

Рамо до рамо с Бързески стои Скот Райън - търговец на недвижими имоти, който е закупил тази къща с четири спални и пет бани пред декември 2012 г. за 1,5 млн. долара със средства, осигурени от Бързески. Вложил е още 600 000 долара за ремонта. Тази седмица предстои имотът да бъде пуснат на пазара за 3,295 млн. долара.

В началото фирмата на Бързески Arixa Capital Advisors предлага финансиране за по-евтини имоти: например еднофамилни къщи за 250 000 долара в Южна Калифорния. Сега обаче той се е преориентирал към ултраскъпите жилища. Повечето сделки са за имоти под възбрана, които претърпяват основен ремонт и след това се продават бързо.

Напоследък в САЩ се отчита ръст на подобен тип сделки. От 2011 г. насам те са се увеличили с 456% във Финикс (от 27 на 150 имота), с 867% в Орландо (от 3 до 29 жилища) и с 630% в Лас Вегас (от 10 до 73 имота), сочат данни на RealtyTrac. Данните включват жилища, купени, ремонтирани и препродадени на печалба в рамките на 6 месеца.

Според Бързески два основни фактора са го накарали да се насочи към луксозния сегмент на пазара: първият са инвеститорите на Уол Стрийт, които масово настъпиха на пазара на имоти под възбрана, предизвиквайки недостиг на жилища от нисък и среден клас. Вторият е огромният интерес, предизвикал имот, който той финансирал през 2011 г. за 1,425 млн. долара. За ремонта били похарчени още 1,175 млн. долара.След пускането му на пазара завалели оферти в брой и жилището било продадено за 3,5 млн. долара.

Според Дарън Бломкуист, вицепрезидент на RealtyTrac, инвеститорите в подобени тип имоти демонстрират засилено доверие, че пазарът наистина се възстановява, затова са склонни да заложат на скъпи имоти, въпреки че тези инвестиции са по-рискови. Експертът твърди, че на фона на доброто представяне на борсовия пазар инвеститорите имат много пари, а търсенето на луксозни жилища е огромно.

На американския пазар не липсват и чуждестранни инвеститори. Миналата година китайците са похарчили 12 млрд. долара за имоти в САЩ, като по този показател те остъпват единствено на Канада.

В същото време Бломкуист предупреждава, че бизнесът с финансиране на подобни проекти не е лесен. Много от тези, които опитват, търпят катастрофални загуби. На пазара на луксозни имоти операцията е 10 пъти по-рискована. Много често подобни имоти трудно намират купувачи.

Бизнес моделът на Бързески е прост. С помощта на фонд от инвеститорски средства, той финансира 75% от "твърдите разходи" по даден проект - парите за покупката и ремонта, като взема годишна лихва от близо 10%. Обикновено заемът му се изплаща в рамките на 6 до 12 месеца. Той няма дял от печалбата от последващата продажба. Обикновено заемите, които отпуска, са на стойност между 1 и 4 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още