IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните власти в Китай се съпротивляват на плановете за урбанизация

Преместването на милиони жители от селата към градовете ще окаже натиск върху финансите на местните власт

09:22 | 12.08.13 г.
Местните власти в Китай се съпротивляват на плановете за урбанизация

Местните власти в Китай са против плановете на централното правителство в Пекин да насърчи стотици милиони жители на селата да се установят в градовете с цел засилване на растежа, според експерти, цитирани от Bloomberg.

По време на форум по урбанизацията в Пекин анализатори отбелязаха, че ако бъде осъществен, планът ще предизвика натиск върху финансите на местните власти и ще е предпоставка за свръхзастрояване. Освен това евентуалното премахване на жителството - система, която лишава преселниците от социални и здравни осигуровки и безплатно образоване в градовете, ще са големи.

Премиерът Ли Къцян твърди, че урбанизацията е "огромен двигател" на растежа. Стремежът му е да превърне втората по големина икономика в света в модел, който разчита на потреблението, а не на инвестициите и износа. Той разчита на над 260 млн. мигриращи работници и семействата им, които да станат постоянни градски жители и така да засилят потреблението.

Миналия октомври от HSBC Holdings Plc публикува доклад, в който прогнозира, че преселването на 10 млн. селяни в градовете годишно през следващите 20-30 години ще създаде допълнителни потребителски разходи за над 100 млрд. юана (16,3 млрд. долара) на година.

Политици и държавни съветници в момента работят по предложения как да бъде осъществена визията на Ли за урбанизацията, която ще бъде представена на среща на лидерите на Комунистическата партия по-късно тази година.

Един от най-спорните въпроси, пред които са изправени плановете, е кой ще плати за урбанизацията - разходите за инфраструктура и годишните разноски за здравеопазване, социални осигуровки и образоване. В доклад от миналия месец HSBC обяви, че общите финансови харчове на местните власти и централното правителство за жилища и образование ще бъдат 6,24 трлн. юана за 260 млн. преселници в градовете, което се равнява на 53% от общите финансови приходи на страната за 2012 г.

Местните власти нямат право директно да продават облигации или да теглят заеми от банки и не могат да трупат бюджетни дефицити. За да наберат средства за финансиране на разходите си, те създават хиляди финансови дружества, трупащи дългове, които според доклад на Fitch Ratings Ltd. от април увеличават рисковете за финансовата стабилност на страната.

По думите на Мао Дацин, изпълнителен вицепрезидент на China Vanke Co., която е най-голямата публична строителна компания в Китай по стойност, ако по 700 000 души се местят в градовете всяка година, това би могло да струва на местните власти допълнителни разходи за най-малко 77 млрд. юана годишно, което се равнява на два пъти по-големи продажби на земя или 25% увеличение на данъчните приходи.

По официални данни през 2011 г. за първи път в историята на Китай в градовете са живеели повече хора, отколкото в селските райони - 691 млн. души спрямо 657 млн. души в селата. Този дял ще се увеличи до около 2/3 от населението до 2030 г., което означава, че всяка година в градовете ще се местят по около 13 млн. души, прогнозират от Световната банка.

Въпреки че урбанизацията включва и малките градове, те често предлагат по-лоши условия на живот, инфраструктура и публични услуги, твърди Джао Хуей, директор на отдела за селско и градско строителство в министерството на благоустройството. Властите трябва да подобрят тези условия, тъй като като цяло те са по-евтини, енергийноефективни и екологично чисти, допълва той.

Цяо Жуънлин, заместник-директор на Китайския център за градско строителство, отбелязва, че експанзията на градовете в Китай е обезлюдила много от тях. Според него в страната в момента има свръхпредлагане на градове, като проблемът е особено сериозен при малките и средноголеми градове в централните и западните региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още