IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просрочените ипотеки в САЩ намаляват

По-малко са и жилищата, влезли в процес на възбрана през второто тримесечие

09:02 | 09.08.13 г.
Просрочените ипотеки в САЩ намаляват

През второто тримесечие на 2013 г. делът на ипотеките със забавяне по погасителните вноски в САЩ се е свил до най-ниското си ниво от средата на 2008 г. насам - още един признак, че възстановяването на жилищния пазар набира скорост, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери, цитирани от Ройтерс.

С отчитане на инфлацията делът на ипотеките в просрочие е намалял до 6,96% в сравнение със 7,25% през предходното тримесечие и 7,58% преди година.

Делът на ипотеките, по които вноските са забавени над 90 дни, се е понижил до 5,88% в сравнение с 6,39%.

По-малък е и делът на жилищата в процес на възбрана - техният дял се е свил до 3,33% в сравнение с 3,55%. При нормални икономически обстоятелства този дял обикновено е между 1 и 1,5%, въпреки че все пак в момента той е доста под пика от над 5%.

По-малко са и жилищата, влезли в процес на възбрана през тримесечието, сочат още данните.

Според главния икономист на асоциацята Джей Бринкман причината за отчетеното понижение е засиленото търсене на жилища, по-доброто състояние на икономиката и по-ниската безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още