IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама защити 30-годишната ипотека с фиксирана лихва

Президентът на САЩ приветства засилване ролята на частните инвеститори на ипотечния пазар, но поиска да се съживи американската мечта

17:10 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Обама защити 30-годишната ипотека с фиксирана лихва

Американският президент Барак Обама призова да бъде защитена 30-годишната ипотека с фиксирана лихва, както и да се съживи американската мечта за собствено жилище, която се разклати заради призивите да се намали ролята на правителството при жилищното финансиране, съобщава FT

“Трябва да запазим достъпа до безопасни и прости ипотечни продукти, каквато е 30-годишната ипотека с фиксирана лихва. Това е нещо, на което домакинствата трябва да разчитат, когато правят най-важната сделка в живота си“, посочи американският президент в реч във Финикс – град, буквално опустошен от кризата на жилищния пазар в Страната на неограничените възможности.

Обама обаче одобри усилията на Сената да ликвидира двата ипотечни гиганта Fannie Mae и Freddie Mac и призова частните инвеститори да започнат да играят по-голяма роля на пазара на ипотечни кредити.

„Знам, че това вероятно звучи объркващо за хората, но вярвам, че ако правителството трябва да има ограничена роля на пазара на ипотечни кредити, то частните инвеститори трябва да са неговият гръбнак“, коментира той.

Изданието припомня, че що се отнася до спасените от Вашингтон ипотечни агенции и въпросите, свързани с ипотечното кредитиране, републиканците и демократите постигнаха бърз политически консенсус, което е рядко явление в американската политическа действителност. Двата политически лагера обаче поляризираха мненията си за ролята на правителството при предоставянето на гаранции по ипотеки в случай на криза.

Ипотеката със срок 30 години и фиксирана лихва е неизменна част от пейзажа на американската собственост, но икономисти предупреждават, че засилването на ролята на частните инвеститори при ипотечното кредитиране значително ще ограничи достъпа на потенциалните купувачи на жилища до този кредитен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още