IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се пет добри години за бизнес имотите в Европа

Възвръщаемостта от вложенията в първокласни имоти ще достигне 8% средногодишно през следващите 5 години, според глобален консултант

13:38 | 06.08.13 г.
Очакват се пет добри години за бизнес имотите в Европа

Инвеститорите могат да очакват първокласните бизнес имоти в Европа да им носят положителна възвръщаемост от средно 8% годишно през следващите 5 години, сочат резултатите от проучване на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието Property Magaizne.

Възвръщаемостта по сектори за 2013 г. се очаква да е най-висока при промишлените имоти - 9% годишно. На второ място са търговските имоти с 8%, следвани от офисите със 7,5%.

Инвеститорите могат да увеличат възвръщаемостта си, поглеждайки отвъд ключовите пазари. Централна и Източна Европа и Дъблин се очаква да бъдат районите с най-висока възвръщаемост през идните пет години. Доходността от имоти на тези пазари в момента е висока, но се очаква да се понижи в краткосрочен план на фона на бавното възстановяване на икономиките.

Прогнозите са за особено висока възвръщаемост в Дъблин - двуцифрена за всички сектори, на фона на повишението на наемите и компресирането на доходността до известна степен.

DTZ очаква наемите на бизнес имотите да нарастват бавно с по 2,5% годишно през следващите 5 години на фона на постепенното подобрение на икономиките, като най-силен ще бъде този ръст при търговския сектор (3% годишно), следван от офисите (2%) и промишлените имоти (1,5%).

В същото време доходността на ключовите европейски пазари ще се повишава под натиска на по-високите лихви. На пазарите в Централна и Източна Европа и Дъблин обаче доходността в момента е сравнително висока и затова тя ще се понижава през следващите 5 години, посочват експертите.

"Като цяло прогнозираме, че възвръщаемостта при първокласните имоти в Европа през следващите 5 години ще е около 8% годишно. Внимателният подбор на пазари обаче може сериозно да засили тази възвръщаемост. Очакваме Централна и Източна Европа и Дъблин да носят по-висока възвръщаемост спрямо основните пазари. Това е отражение основно на факта, че доходността на тези пазари в момента е по-висока. Смятаме, че Дъблин е особено атрактивен, като там средната възвръщаемост във всички сектори ще бъде около 15%", отбелязва Фъргъс Хикс от DTZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още