IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете пред пазара на имоти в Швейцария продължават да нарастват

Централната банка може да поиска увеличение на капиталовия буфер, с който банките да покрият евентуални загуби от проблемни жилищни ипотеки

17:35 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Рисковете пред пазара на имоти в Швейцария продължават да нарастват

Рисковете пред пазара на имоти в Швейцария са продължили да се увеличават през второто тримесечие на годината, предупреждават от UBS, цитирани от Bloomberg. Това повдига въпроса доколко властите в страната са направили достатъчно, за да предотвратят прегряването на пазара, уточняват от агенцията.

Индексът на UBS, който отчита вероятността от балони на пазара на имоти в страната, е нараснал до 1,2 пункта през второто тримесечие от 1,17 пункта през първите три месеца на годината. Ниво над 2 пункта индикира балон.

„Рисковете продължават да се увеличават“, коментират Матиас Холзи и Клаудио Сапутели от UBS в Цюрих, като допълват, че „рискът от ценови балон ще се повишава през следващите тримесечия“.

В последните години цените на жилищата в Швейцария рязко се увеличиха заради евтините ипотеки и засиления интерес от страна на чуждестранни купувачи, които считат пазарa в страната за безопасна дестинация. Търсенето пък поддържа темповете на ръст на строителната индустрия, която през миналата година се е разширявала по-бързо, отколкото цялата икономика на страната, сочат правителствени данни.

И през това тримесечие строителството продължава да е основен двигател на швейцарската икономика. Според данни на UBS обемът на ипотеките през второто тримесечие се е повишил с 4,3% на годишна база, като е надвишил размера на разполагаемите доходи на домакинствата с 1,4%.

Най-рисковите региони според банката са Цюрих, Женева, Лозана, Люцерн и Цуг.

В последните месеци и централната банка започна периодично да алармира за рисковете пред икономиката, които поставя горещият пазар на имоти. Преди няколко месеца институцията реши да бъде активиран и специален капиталоф буфер, с което се надяваше да бъде охладено кредитирането за сектора на имотите.

Вчера вестникът Schweiz am Sonntag съобщи, че е възможно централната банка да поиска разрешение от правителството този капиталов буфер да бъде повишен. В момента той се изчислява като 1% от рисково претеглените активи на банките, като се отделя, за да предотврати евентуални загуби от проблемни жилищни ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още