IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски и южнокорейски инвеститори движат сектора на бизнес имотите в Европа

Активността на купувачите от тези две страни се е увеличила почти двойно през първата половина на годината

14:19 | 02.08.13 г.
Китайски и южнокорейски инвеститори движат сектора на бизнес имотите в Европа

Китайски и южнокорейски инвеститори масово изкупуват бизнес имоти във водещите европейски градове, като по този начин сериозно подпомагат ръста на инвестициите в региона през първата половина на годината, посочва се в доклад на компанията за услуги в сектора на недвижимите имоти Jones Lang LaSalle, цитирано от CNBC.

Нетният приход на капитали в сектора на бизнес имотите в Европа е скочил с 18% през първата половина на 2013 г. спрямо същия период на миналата година до над 12 млрд. долара. На инвеститорите от Азиатско-тихоокеанския регион се падат близо половината от тези средства, или 5,6 млрд. долара.

"Основните двигатели на този растеж са инвеститори от Китай и Южна Корея, особено в жилищния и офис сегмента. Очакваме институционалният капитал от нововъзникващите пазари да е основна тема на пазарите на бизнес имоти още дълги години", коментира Алистър Медоуз от Jones Lang LaSalle.

"Свръхекспозицията към местните пазари, натрупването на капитал и засилващото се доверие към инвестиции в международни имоти са сред основните причини европейските бизнес имоти да се радват на все по-голяма популярност", допълва Дейвид Грийн-Моргън.

"Корейците се пренасочват от пазар, който е малък, към глобалния пазар, който е огромен и им предоставя много повече възможности", коментира той. "Еврокризата като фактор със сигурност е изчезнала като причина да не се поглежда към Европа", допълва анализаторът.

Грийн-Моргън допълва, че въпреки забавянето на китайската икономика капиталовата база в страната все още е много голяма благодарение на дългите десетилетия на непрекъснат икономически растеж.

На Азиатско-тихоокеанския регион се пада най-високото ниво на чуждестранни инвестиции през първата половина на годината, като основен принос имат Южна Корея и Китай. Активността на купувачите от тези две страни се е увеличила почти двойно през първата половина на годината спрямо същия период на 2012 г.

Основните пазари, на които инвестират южнокрейците и китайците, са Великобритания, Франция и Германия, като Лондон продължава да е топ дестинацията за инвестиции в бизнес имоти в глобален мащаб, посочват от компанията. 60% от всички пари, идващи в Европа от САЩ, Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион, се вливат в Лондон.

Има и признаци, че чуждестранните инвеститори започват да поглеждат и към второстепенни градове в Европа, като все по-често те се насочват към Германия, Франция и други държави в еврозоната, показват наблюденията на Jones Lang LaSalle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още