IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти се завръщат на пазара в Ирландия

Първият публичен тръст за инвестиции в имоти в страната набра с 30% повече средства от очакваното

11:43 | 01.08.13 г.
Инвеститорите в имоти се завръщат на пазара в Ирландия

Успехът на първия тръст за инвестиции в имоти в Ирландия е най-ясната индикация, че след като стояха настрана в продължение на пет години, инвеститорите нямат търпение отново да се включат на един от най-пострадалите от кризата пазари на имоти в Европа, пише Wall Street Journal.

Green REIT PLC дебютира на Лондонската и Ирландската фондова борса в началото на юли и набра 310 млн. евро, което е с 30% над очакванията. Акциите в момента се търгуват с премия от 15%. Сред новите акционери в тръста са няколко от големите имена на Wall Street, включително Paulson & Co., която купи дял от 13% в дружеството, и BlackRock Advisors Inc., които придобиха близо 10%.

Според анализатори силното представяне на Green REIT е отражение на схващанието, че на пазара на имоти в Ирландия има много възможности. "Хората се връщат на пазара, защото секторът на бизнес имотите започва да се прояснява. Собствениците са по-реалистично настроени по отношение на цените, а икономиката на страната започва да се подобрява", коментира Джон Луциъс, управляващ директор на Green Street Advisors в Лондон.

Все пак интересът към Green REIT бе до известна степен изненадващ, като се има предвид необичайната структура на компанията. Повечето компании в САЩ и Великобритания, които излизат на борсата като тръстове за инвестиции в имоти, вече притежават портфейл от имоти, което помага на анализаторите да определят стойност стойността на компанията и имотите, които притежава.

Green REIT обаче не държи никакви имоти, няма никакви служители и ще използва приходите от продажбата на акции, за да започне да придобива активи. Освен това управлениет она фонда е поверено на отделна компания.

Анализаторите твърдят, че причината инвеститорите да пренебрегнат структурата на Green REIT, е вярата им в уменията на двамата мениджъри на дружеството: Стивън Върнън и Пат Гън. Върнън е президент на Green Property Group - компанията-майка на Green Property REIT Ventures, която ще управлява Green REIT. Гън е управляващ директор на Green Property REIT Ventures.

Все пак и на двамата няма да им е лесно да направят пари. Наемите на търговските имоти в Ирландия все още са с 60% под пиковите нива от 2006 г., а се засилва и конкуренцията за най-добрите активи. Според консултантската компания Savills, която участва в 40% от сделките в Ирландия през 2012 г., за всеки качествен имот има поне по 10 кандидат-купувачи.

Конкуренцията не притеснява Върнън, който е уверен в успеха си. Той планира да инвестира до 450 млн. евро в бизнес имоти през следващите две години и да започне да разпределя дивиденти през втората година след листването. Подобно на много други инвеститори, придобиващи имоти в Ирландия, и Върнън ще търси възможности основно в Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още